ART I CUINA
Cultura 22/02/2013

Els germans Roca conviden dotze comensals a un banquet multiartístic

Zubin Mehta, La Fura dels Baus i Sílvia Pérez Cruz participaran en una pel·lícula dirigida per Franc Aleu que documentarà una òpera/sopar de maridatge entre gastronomia, música, poesia i videoart

Acn
3 min
Els germans Roca i Franc Aleu / ACN

BarcelonaEls germans Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, s'han unit al realitzador Franc Aleu per convidar dotze comensals a un banquet multisensorial que han titulat 'El somni. Una òpera en 12 plats, un banquet en 12 actes'. La intenció és que els participants gaudeixin d'una òpera i un sopar que vol maridar la cuina i el vi amb altres disciplines artístiques com la música, la pintura, la poesia i el videoart. Zubin Mehta, La Fura dels Baus, Sílvia Pérez Cruz, Peret, Albert Guinovart, Pau Riba, Rafael Argullol, Carles Duarte i William White són alguns dels artistes que participaran en el projecte, que s'enregistrarà el 6 de maig al claustre de l'Arts Santa Mònica.

'El somni. Una òpera en 12 plats, un banquet en 12 actes' és possible gràcies al treball dels germans Roca -Joan, Josep i Jordi- amb el videoartista Franc Aleu, que ja ha treballat anteriorment amb òpera, però que s'estrena amb la gastronomia. El documental està produït per Mediapro i té el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

'El somni' és un projecte transmediàtic que inclou un banquet amb 12 persones, un llargmetratge, les Cartes Barcelona, una exposició a la Sala Ciutat i una altra a l'Arts Santa Mònica, un llibre i un portal web. El sopar serà per a dotze comensals, el nom dels quals no han volgut revelar encara, tot i que han afirmat que seran persones excepcionals, la qual cosa no vol dir que siguin famoses.

'El somni' toca dotze emocions que "ens porten fins a la taula on se celebrarà el sopar, una videocreació que es transforma en una experiència artística nova", segons els seus autors. En la presentació d'aquest divendres al Palau de la Música, un dels espais on s'ha gravat part del projecte, Joan Roca ha explicat que es tracta d'un "projecte inèdit que vol casar sense complexos la cuina amb l'art" per cercar "instants de bellesa" que incloguin la degustació del menjar, el beure, la música, les imatges i la història.

Aquest sopar té un llibret que agermana l'òpera i la cuina, i planteja 12 actes per a 12 plats. La història comença amb Wagner sonant i l'aparició de tres noies, "en una exaltació del romanticisme", segons Aleu, que permet ficar-se dins el cap d'una d'elles que llegeix un llibre.

Per posar un exemple, Jordi Roca ha explicat que la lluna que es veu en imatges es menja al plat, amb gustos de terra, feta amb tòfona blanca per a la cara visible i amb tòfona negra per a la cara obscura. El seu interior és una crema que, amb aquests dos sabors, busca una aroma mineral, i "està farcida amb un destil·lat de terra que gairebé no pesa".

Josep Roca, el sommelier, ha afegit que aquesta lluna es marida amb un vi d'un paisatge llunàtic, el de Lanzarote, i per a l'ocasió ha anat a buscar un vi d'una bóta clausurada des del 1881 en un celler d'aquesta illa, espremut de vinyes que han crescut sobre cendra. "Hem tingut la sort d'extreure unes ampolles d'aquesta bóta d'on no n'havien sortit mai", ha dit.

Els germans no han volgut revelar cap plat més, perquè ho volen fer quan tinguin el projecte acabat i a casa seva, a Girona, on tenen el seu restaurant, El Celler de Can Roca, i on es plantegen oferir una experiència semblant a aquesta.

Josep Roca ha expressat la seva voluntat de posar tot el sentit a 'El somni' perquè tingui una coherència estètica i s'escapi de la banalitat, un atac que és conscient que els poden fer. Ha qualificat el treball d'"excepcional, esplèndid, potent, i engrescador", amb voluntat de donar una "visió holística de la gastronomia".

stats