TEATRE
Cultura 11/03/2011

Rosa Maria Sardà torna a recitar Sagarra

L'acompanyen Mercè Pons i Rosa Vila amb qui va compartir la mítica L'hostal de la Glòriaal Romea fa 19 anys

Laura Serra
2 min

BarcelonaEl Teatre Lliure va demanar a Rosa Maria Sardà que tornés a rellegir Josep Maria de Sagarra per tancar l'homenatge del teatre a l'escriptor, junt amb el Vida privada que ha dirigit Xavier Albertí, en el cinquantenari de la seva mort. Rosa Maria Sardà s'hi va agafar –"tot i que altres oferiments que li hem fet els havia refusat", ha confessat Àlex Rigola- i tornarà a dir fragments de La Rambla de les Floristes i L'hostal de la Glòria (pel qual va rebre el Premi Nacional el 1992), dues de les obres que han marcat la seva trajectpòria.

Sardà ha avisat que serà un espectacle "molt senzill": "La reunió d'una gent que estima, li agrada, i que coneix de memòria els versos de Sagarra, i que els diu d'una manera organitzada", explica. "I quan la gent ja està cansada de mi, entra sang fresca", diu, i es refereix a les veus de Rosa Vila i Mercè Pons, dues amigues i velles col·laboradores amb qui va coincidir per primer cop a L'hostal de la Glòria fa 19 anys, al Romea. "Ja no la podríem fer!", ha lamentat Sardà. La podrien fer canviant-se els personatges, és clar.

Carme Cané, la directora del muntatge, ha destacat l'actualitat dels articles de Sagarra –com el vers: "La Rambla, Déu meu, que no me la toquin!", tot i que només n'hi ha fragments. La resta són poemes (algunes de les Cançons que han musicat cantautors com Toti Soler o Guillermina Motta) i "el que vol veure la gent: la Sardà de prop dient les seves coses, de tu a tu amb el poeta", apunta. Hi ha alguna part molt personal, però no una intenció específica en la selecció dels textos. "Només hi ha el plaer de dir, d'omplir-nos la boca de Sagarra i llegir-lo, a prop de l'espectador i dir-li: 'mira què diu!'".

stats