DRETS D'AUTOR
Cultura 26/04/2012

Comença la refundació de la SGAE: guia per seguir les eleccions

9 preguntes per entendre els comicis: 21.129 socis estan cridats a les urnes per escollir les 39 persones que formaran part de la junta de la principal entitat de gestió de drets d'autor

Efe
2 min

MadridEls membres de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) trien avui a les 39 persones que integraran la nova junta directiva per als pròxims quatre anys, i amb la qual l'entitat inicia una nova etapa després de la crisi viscuda arran de la detenció d'alguns dels seus anteriors responsables.

Aquestes són algunes de les claus d'aquestes eleccions:

Quants socis poden votar?

Un total de 21.129 socis estan cridats a les urnes, fet que suposa un increment del 157 per cent respecte als 8.220 que van tenir dret a vot en les últimes eleccions. La SGAE compta amb cent mil socis, però només poden votar els que tinguin vot professional o el vot social.

Què és el vot social?

Per obtenir el vot social autoral, el soci ha d'haver tingut una recaptació bruta en els últims quatre anys per les seves obres que sigui igual o superior al salari mínim interprofessional, és a dir 650 euros.

Tots els socis tenen els mateixos vots?

No, la SGAE manté un sistema de vot ponderat, de manera que cada soci té un nombre variable de vots en funció de la seva recaptació.

Com es vota?

A més de la possibilitat del vot per correu, el termini de recepció finalitzava dimecres. Els socis amb dret a vot poden anar de 10 a 20 hores a la mesa electoral a la qual pertanyin. A més de la seu central de la SGAE a Madrid, hi ha cinc taules autonòmiques a Barcelona, València, Sevilla, Bilbao i Santiago de Compostel·la.

Quants integrants de la Junta directiva es trien demà?

Són 39 els membres de la Junta directiva que representaran els diferents col·legis professionals que s'integren en la SGAE: 6 al col·legi de gran dret (arts escèniques i música simfònica), 16 en petit dret (compositors i lletristes), 9 en obres audiovisuals (directors, realitzadors, argumentistas o guionistes i compositors audiovisuals) i 8 al col·legi editorial (editors musicals).

Els socis poden votar a qualsevol candidat?

Cada un dels electors només pot donar el vot al màxim nombre de candidats en funció del nombre de llocs a cobrir de cada col·legi (gran dret, petit dret, audiovisuals i editors) al qual tingui vot.

Quants candidats concorren a les eleccions?

Un total de 137 candidats s'han presentat a aquests comicis. Encara que la majoria forma part de llistes o agrupacions, en gairebé tots els casos hi figuren a títol individual perquè d'aquesta forma poden obtenir avantatge en el recompte de vots a causa del sistema de la llei d'Hondt.

Demà es tria al president de la SGAE?

No. Serà la nova junta directiva que surti demà de les urnes que té la primera reunió convocada per al 8 de maig, decideixi el nou president.

Qui vigila el procés electoral?

Una Comissió Electoral integrada per tres membres independents (Rafael de Mendizábal Allende, exvicepresident del Tribunal Constitucional, l'advocat Pablo Jiménez de Parga Maseda, i el notari Francisco-Javier Monedero Sant Martí) ha estat l'encarregada de vetllar per la transparència i normalitat del procés electoral.

stats