Cultura 20/07/2011

La resta de 'papers de Salamanca' arribaran a Catalunya al llarg d'aquesta setmana

1 min

BarcelonaLa documentació restant dels "papers de Salamanca" arribarà aquesta setmana a Catalunya, segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel. Es tracta de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona. Destaca la documentació de diferents partits polítics, com la del Secretariat d'Esquerra Republicana de Catalunya i del Comitè Central del PSUC, de diaris i publicacions polítiques i sindicals, com Solidaridad Obrera, de la CNT i Tierra y Lilbertad, de la FAI, i altres col·lectius, com les milícies antifeixistes, el Centre Republicà d'Igualada, l'Agrupació d'Indústries Gastronòmiques de Catalunya i el Socorro Rojo Internacional.

També es remetran 15 caixes de la secció Político Social de Lleida, fonamentalment amb la documentació de la secció catalana de la UGT, de l'anomenada "Columna Durruti" i del comitè central de l es milícies antifeixistes.

Els "papers" s'estan empaquetant avui i arribaran en el decurs d'aquesta setmana, i donaran compliment al que estableix en l'article 2 la llei 21/2005 de 17 de desembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents incautats durant la Guerra Civil i custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola. El delegat del govern espanyol, Joan Rangel, ha afirmat que amb aquesta restitució es dóna compliment al que estableix la llei i ha especificat que també hi ha documentació sobre dirigents d'aquestes organitzacions polítiques en l'exercici dels seus càrrecs, com la dirigent del PSUC Caridad del Río Hernández i de Joan Lluhí i Vallescà, conseller de la Generalitat i ministre de Treball.

Amb el retorn del que restava de documentació, ara es negociarà en una reunió que se celebrarà properament la tornada d'objectes, com bandera i insígnies.

stats