Cultura 15/07/2017

El museu Thyssen serà una realitat el 2020

S’ubicarà al monestir de Sant Feliu de Guíxols, on l’Ajuntament construirà un edifici annex

Maria Garcia
3 min
La baronessa Thyssen i l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, durant l'anunci del nou museu

Sant Feliu de GuíxolsEl que fa uns anys semblava un miratge ahir va començar a fer-se realitat. Després de 14 anys parlant d’un possible Museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols, ara aquest espai ja té una data d’obertura marcada a l’horitzó: el 2020. L’anunci va arribar ahir de la mà de la baronessa Thyssen i l’alcalde del municipi, Carles Motas, que van explicar que amb aquest projecte volen convertir Sant Feliu en un gran centre cultural en què les arts plàstiques seran les protagonistes.

Per aconseguir-ho, el museu comptarà amb 400 obres de pintors catalans, principalment del segle XIX i XX, que cedirà gratuïtament la baronessa Carmen Cervera a l’Ajuntament per un període de 20 anys. “És una gran notícia per al país i per a Sant Feliu de Guíxols”, va destacar l’alcalde. Els 400 quadres formen part de la col·lecció de la baronessa i inclouen obres com 'La catedral dels pobres' de Joaquim Mir, 'Interior a l’aire lliure' de Ramon Casas i 'Port de Barcelona' d’Eliseu Meifrèn, a més de pintures de Santiago Rusiñol, Ramon Martí i Alsina, Josep Amat o Joan Roig. “És una de les col·leccions més importants del món”, va assegurar Carmen Cervera, que també va anunciar que al futur museu s’hi faran exposicions conjuntes amb altres Thyssen, “com el de Madrid i el de Màlaga”, i s’hi inclouran obres d’artistes internacionals. Després de donar a conèixer l’acord amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, la baronessa va descartar obrir un altre museu a Barcelona. “Ja no m’interessa”, va afirmar.

L’Ajuntament calcula que tindrà redactat el projecte constructiu del futur museu a finals d’any i que costarà uns 6 milions d’euros, que assumirà íntegrament el consistori. El nou espai s’ubicarà al monestir de Sant Feliu de Guíxols, on es construirà un edifici annex i s’aprofitaran els jardins que l’envolten. “Volem convertir-lo en un gran centre cultural en què es parlarà de les arts plàstiques des de tots els vessants”, va detallar Motas, que va posar alguns exemples: “Volem tenir una escola d’art, que es facin congressos, mostres... tot el que estigui relacionat amb la pintura”.

Fins i tot, l’alcalde augura que el nou equipament impulsarà un canvi en el model turístic del municipi: “A més de sol, platja i patrimoni, ara Sant Feliu també serà sinònim de cultura”. Dels 400 quadres, 132 formaran part de l’exposició permanent, una quarantena de la mostra temporal i la resta aniran rotant per diferents museus.

Van Gogh dialoga amb Urgell

Paral·lelament a l’avenç del futur Museu Thyssen, el monestir va inaugurar ahir la sisena mostra temporal a l’Espai Carmen Thyssen, titulada 'Un món ideal. De Van Gogh a Gauguin i Vasarely'. Formada per 45 obres de 37 artistes diferents -de les quals 14 s’exposen per primera vegada des que les va adquirir la baronessa-, l’exposició explora la percepció del paisatge a través de diferents mirades. Així, el recorregut mostra tres maneres d’observar i interpretar el món: l’objectivitat del naturalisme, l’estudi lumínic dels impressionistes i l’experimentació dels artistes avantguardistes. En una mateixa sala, es reuneixen creadors que habitualment no comparteixen espai, com Van Gogh, Sunyer, Pissarro, Urgell, Gauguin, Rusiñol i Regoyos.

La comissària, Pilar Giró, va ressaltar que han creat un relat que busca “jugar amb la complexitat de la mirada de l’espectador” i que permet veure com diferents artistes “dialoguen” entre ells. Algunes de les joies que s’hi poden veure són 'Molí d’aigua a Gennep' de Van Gogh, 'Foguera al costat d’una ria' de Gauguin i 'Feny' de Vasarely. L’exposició es podrà visitar fins al 15 d’octubre.

stats