Cultura 16/06/2012

Scott Snyder: "Batman és gai? Per mi no té cap importància"

Entusiasta "El renaixement de l'univers DC és una celebració dels còmics" Honest "La clau per escriure una sèrie amb tant passat com 'Batman' és, simplement, escriure la història que voldries llegir"

X.s.
2 min
Scott Snyder, guionista de Batman, a l'últim Saló del Còmic.

Scott Snyder és un dels autors més importants del còmic de superherois actual. A l'últim Saló del Còmic va parlar amb l'ARA del seu treball a la sèrie que l'ha fet famós, Batman .

En la teva visió de Batman dónes un gran protagonisme a la ciutat on viu, Gotham. Per què?

Perquè és un gran misteri, tant pel que va succeir-hi abans de l'aparició de Batman com per la seva capacitat de generar constantment enemics que semblen extensions de la seva psicologia torturada, com ara el Jòquer i Dues Cares. Per mi, Gotham és el personatge més interessant de la mitologia de Batman.

El teu primer número de Batman va ser el 781. Intimida fer-se càrrec d'una sèrie amb tanta història?

Sí, molt. No dormia a les nits. Què es pot dir que algú no hagi dit abans de Batman? El que has de fer és posar-te en el lloc d'un fan, imaginar-te la millor història del personatge i oblidar-te que el guió és de debò, perquè si no et quedes paralitzat. Batman significa tant per a tanta gent i és un personatge amb tantes visions que és difícil trobar la teva. La clau és, simplement, escriure la història que et vindria de gust llegir.

¿Com vas abordar la renovació del personatge quan la numeració va canviar al número 1?

Horroritzat. ¿Escriure el número 1 de Batman ? Quina responsabilitat. Però vam fer un estudi del personatge i vam decidir que no necessitàvem modificar la seva història perquè fos més accessible. Jo ja era el guionista abans de la renovació i és curiós però, si fa no fa, vaig acabar escrivint la mateixa història que tenia pensada abans dels canvis.

Llavors, ¿en què consisteix el renaixement de l'univers DC?

En una celebració dels còmics. No es tracta d'esborrar el passat i començar de nou. Tot el que sabies de Batman encara hi és. Per als creadors no era una estratègia per vendre més còmics, sinó una oportunitat per contagiar al públic l'entusiasme cap a uns personatges que estimem. Només vam canviar el necessari per tenir les millors històries: si un canvi no aportava res en aquest sentit, no el fèiem. La qüestió era definir el que fa excitants aquests personatges i convidar tothom a fer un cop d'ull a les seves històries.

Grant Morrison, guionista de Batman , va defensar que el personatge és gai. Què en penses tu?

Si et mires el Batman dels anys seixanta, és evident que existeix una vibració homoeròtica entre ell i Robin. Però el Batman amb què jo vaig créixer era un altre, més fosc i sense aquest element. Ara bé, ¿Batman és gai? Per mi, Batman és un ésser tan patològic i obsessionat que, sigui quina sigui la seva sexualitat, no té cap importància, perquè no pot ser altra cosa que Batman. I això és el que el fa tan interessant.

stats