MUSEUS
Cultura 20/08/2011

La Sénia rememora les batalles aèries de la Guerra Civil a través de la història del seu aeròdrom

La casa de comandament ha estat museïtzat i complementa la xarxa d'espais històrics que ja funcionen a la Terra Alta

Acn
3 min
La Sènia ha inaugurat la museïtzació de la casa de comandament de l'aeròdrom de la Guerra Civil

La Baronia de RialbEl camp d'aviació de la Sénia, al Montsià, tenia una extensió de 90 hectàrees. Primer s'hi van construir les pistes i van caldre després alguns edificis com oficines, magatzems o refugis. La casa de comandament ha estat ara reconvertida en un centre d'interpretació que ha esta inaugurat aquest dissabte, un gran pas en la recuperació de l'aeròdrom senienc. S'hi recull informació sobre la Legió Còndor i els seus avions, simuladors aeris, audiovisuals i objectes originals, tot un complement als centres que detallen la crua Batalla de l'Ebre a la Terra Alta. Per a l'alcaldessa Maria Pilar Ballester el turisme històric ha d'ajudar a diversificar l'economia en una població marcada per la crisi del moble.

La casa de comandament de l'aeròdrom de la Sènia va ser construïda per l'exèrcit republicà, que va decorar cada una de les quatre cantonades amb insígnies de pedra de l'Arma d'Aviació Republicana. Les insígnies van perdurar intactes durant l'ocupació franquista tot i que en aquesta època l'edifici es va pintar de camuflatge amb imatges de les oliveres que el rodejaven. Per construir-lo es van haver d'arrencar 9.000 oliveres, està situat a 2 quilòmetres del nucli de població i tenia 90 hectàrees de superfície en forma d'estrella de cinc puntes.

La Sénia va ser escollida pel Ministeri de Guerra de la República al 1937 per ubicar-hi un aeròdrom degut a la seva situació estratègica entre Barcelona i València i les bones comunicacions ferroviàries des de Tortosa, Ulldecona i Vinaròs. Els aeròdroms de campanya servien durant la guerra per a les maniobres dels avions que lluitaven al front. Hi aterraven i s'hi enlairaven avions de caça, de bombardeig, i de transports que eren vigilats des de l'observatori del Coll de l'Alba de Tortosa.

L'alcaldessa de la Sénia, Maria Pilar Ballester, ha remarcat en la inauguració del centre d'interpretació de la casa de comandament de l'aeròdrom que s'ha fet "un pas més". I és al Patronat de l'aeròdrom on es treballa des de fa anys en la recuperació d'aquestes instal·lacions i de la memòria històrica que van començar amb xerrades i recreacions. Com ha apuntat Ballester, el nou centre d'interpretació explica com estava estructurada la casa de comandament i el seu origen dins la segona república, i vol ser "un museu i centre d'informació per als visitants que estiguin interessats en una part curta però significativa de la nostra història més recent, història que val més no repetir, però que cal recordar per evitar-la", ha dit l'alcaldessa.

El nou equipament és també per a Ballester un reforç per a la diversificació de l'economia local. L'alcaldessa ha recordat que La Sénia ha de potenciar i "posar en valor els seus signes identitaris" com el moble, l'artesania, l'oli, les oliveres mil·lenàries, la gastronomia o el Parc Natural dels Ports. "Afegir una part de la nostra història recent és un altre signe de la nostra identitat que ens dóna un element més de distinció i atractiu per a futurs visitants", ha apuntat l'alcaldessa de la Sénia.

A la inauguració també hi ha assistit el director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, que ha destacat que la xarxa d'espais del Memorial Democràtic creixi. Una feina, ha dit, que més enllà d'ajudar al "desenvolupament territorial", "serveix també com element de record i d'ensenyament a les noves generacions per recordar el patiment de molta gent i el que costa recuperar les institucions, la democràcia, i la convivència".

stats