Música
Cultura 13/06/2011

Serge Gainsbourg, la veu dels perfums

El clàssic 'Je t'aime... Moi non plus' és la banda sonora de l'anunci de Miss Dior, protagonitzat per Natalie Portman. L'espot de Shalimar ha recuperat la melodia de 'The Initials of BB'

Afp
2 min

ParísLa figura i la veu de Serge Gainsbourg, un dels mites de la 'chanson' francesa i icona musical dels anys seixanta, ha ressorgit en espais com la publicitat. Christian Dior i Guerlain, propietat del gegant del luxe LVMH, han triat la veu aspre de Gainsbourg per a la campanya dels perfums Miss Dior i Shalimar a la televisió francesa.

Els publicistes han volgut aprofitar l'energia i la càrrega sexual de la música de Gainbsbourg, una figura que encara és molt apreciada a França malgrat la seva mort el 1991. A l'espot de Shalimar, la model Natalia Vodianova es retorça nua sobre un llit desfet amb les notes de The Initials BB de fons.

Je t'aime... Moi non plus, una de les cançons més suggerents del cantant enregistrada amb la que llavors era la seva amant, Jane Birkin, acompanya l'espot de Miss Dior, interpretat per Natalie Portman i dirigit per Sofia Coppola. L'actriu apareix en un apartament assolellat de París, olorant un ram de roses i observant el seu amant, vestit d'esmòquing.

Per a David Looseley, professor emèrit de Cultura Contemporània Francesa a la Universitat de Leeds, icones com Gainsbourg són un target molt atractiu pels publicistes. "Aquests personatges, una vegada han mort, s'adquireixen com a elements de nostàlgia que donen al producte una imatge de sensualitat contemporània i un atractiu extra del passat". Els productes de consum es tenyeixen "amb un lleuger to sèpia", una qualitat retro que "redueix les distàncies amb la sexualitat i la fa una mica més acceptable", afegeix Looseley.

La popularitat de Gainsbourg no s'ha esvaït i una de les mostres és que la seva tomba al cementiri de Montparnasse continua atraient fans que hi dipositen flors i cigarretes. El documental Gainsbourg, l'home que estimava les dones, una crònica de les relacions que va mantenir amb personatges com Jane Birkin, Brigitte Bardot o Catherine Deneuve, entre d'altres, així com el film Gainsbourg: una vida heroica expliquen el ressorgiment de la seva figura.

Charlotte Gainsbourg, la filla del cantant, també ha mantingut viva la memòria del seu pare. Curiosament Serge Gainsbourg és la veu de Dior i Shalimar i la seva filla és la cara del perfum de Balenciaga.

stats