DEBAT SOBRE ELS EQUIPAMENTS CULTURALS
Cultura 06/03/2012

Serra: "Si no ve gent al MNAC és culpa nostra"

X.c.
2 min

BARCELONAPepe Serra va aprofitar un debat organitzat ahir a la Pedrera pel Cercle de Cultura per posar sobre la taula les misèries del MNAC, el museu que dirigeix des de fa un mes. Es tractava de compartir impressions sobre la funció i la gestió dels equipaments culturals, i deunidó les que va compartir Serra. "Tenim un museu excepcional, amb un potencial enorme, però no compleix les funcions que se li exigeixen. Som més a prop del segle XIX que del XXI", va dir.

Recollint l'exigència de doblar els visitants del MNAC que li va llançar la setmana passada el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, Serra va ser molt crític amb l'actual funcionament del museu. El diagnòstic va ser demolidor: "Si no ve gent és culpa nostra, no de la muntanya de Montjuïc, perquè la Fundació Miró sempre està plena"; "El MNAC no és un museu orientat a l'usuari"; "Tenim un patronat que és inconvocable i en el qual no hi ha cap artista"; "El lema «1.000 anys d'art» és un rotllo i no vol dir res". I així una darrere de l'altra. També va proposar solucions, com ara capgirar l'estructura jeràrquica i implicar els treballadors en diferents projectes "perquè el talent no quedi amagat". Sobretot, va demanar "control, transparència, fiscalització i educació". "Hem d'invertir esforços en els menors de 15 anys, perquè seran els visitants del futur", va dir Serra.

Justament això és el que té el Jeu de Paume, el centre de la imatge de París que dirigeix la barcelonina Marta Gili. "Cada sis mesos passo un examen davant de l'estat i els mecenes", va explicar Gili, que en cinc anys ha triplicat el número de visitants "obrint el centre a públics diferents i amb projectes educatius específics". El mirall francès també va servir perquè Daniel Martínez, president del grup Focus, exigís "l'avaluació de la gestió dels equipaments públics" i el canvi del sistema per evitar "la competència deslleial i els greuges comparatius amb el sector privat".

stats