Cinema
Cultura 08/05/2011

S'estrena un film de ficció rodat en un camp saharauí

'Wilaya' retrata la vida de les dones saharauís de tercera generació

Redacció
2 min
Wilaya

BarcelonaEl director espanyol Pedro Pérez Rosado ha volgut plasmar la realitat social dels camps de refugiats saharauís en el seu film Wilaya, que tot just acaba d'enllestir el rodatge, desenvolupat íntegrament en el campament de Smara (Algèria). “Dir que la política queda fora en els camps de refugiats és molt difícil, però aquesta és una història normal, que podria haver succeït en qualsevol lloc del món. L'obra neix amb la vocació d'explicar la situació d'aquest poble, que viu a unes condicions molt difícils ", explica Pérez Rosado. El cineasta ha atès la premsa al camp de refugiats de Dajla, on aquests dies s'ha celebrat el Festival de Cinema del Sàhara, una iniciativa que vol cridar l'atenció de la comunitat internacional sobre la precària i injusta situació que viu el poble sahrauí , exiliat al desert des de fa 35 anys.

Aquest film “és un reflex dels sahrauís de la tercera generació, els que han nascut als camps. Els sahrauís tenen molt orgull i converteixen aquests camps en la seva pàtria, però no deixen de ser campaments de refugiats, i això va ser el que em va impulsar a fer aquest projecte” , explica el responsable de l'obra.

La cinta narra la història de Fatimetu (Nadhira Mohamed), una jove que, després de setze anys vivint a Espanya, torna a la Wilaya de Smara per acudir a l'enterrament de la seva mare. L'última voluntat materna és que la protagonista es faci càrrec de la seva germana petita, una noia minusvàlida que respon al nom de Hayat (Mamona Mohamed).

Nadira, d'una bellesa captivadora, és una principiant en les arts cinematogràfiques. “A Nadhira la vaig trobar a través d'internet, en una foto en què apareixia acompanyant Aminatu Haidar. Em vaig quedar impactat i la vaig aconseguir localitzar a través d'un amic comú", recorda Pérez Rosado.

La intèrpret, resident a València des de fa anys, confessa que el seu debut fílmic ha estat “una experiència increïble”. "Mai m'havia imaginat en aquest món, perquè sempre m'havia dedicat a portar el missatge dels sahrauís ia lluitar pel futur del meu poble, però es va presentar l'opció de fer aquesta pel lícula i no m'ho vaig pensar dues vegades", afirma.

Com no podia ser d'altra manera, el món de la dona s'erigeix en escenari indiscutible de la pel.lícula. “Crec fermament que les dones tenen més llums que l'home, són més interessants”, sentencia el director.

stats