Cultura 21/07/2016

La Setmana del Llibre en Català creix i es queda definitivament a l'avinguda de la Catedral

La traductora Anna Casassas s'endú el premi Trajectòria

Sílvia Marimon
3 min
La Setmana del Llibre del 2015. Les casetes de fusta ja formen part del passat

BarcelonaLa Setmana del Llibre en Català té un passat nòmada: fa set anys es va celebrar a Sant Cugat del Vallès i poc després va fer parada al Parc de la Ciutadella. Un pelegrinatge que va deixar alguns dèficits. L'any passat la seva ubicació era un "tema obert", segons va assegurar aleshores el consistori. Ara té la promesa de l’Ajuntament de Barcelona que podrà quedar-se definitivament a l’avinguda de la Catedral: "La Setmana té garantit el sedentarisme, es quedarà definitivament en aquesta posició central", ha dit el tinent d'alcalde de Cultura, el socialista Jaume Collboni. "Almenys durant el nostre mandat", ha precisat.

Del 2 a l'11 de setembre se celebrarà la 34a edició de la Setmana del Llibre en Català, que enguany creix en nombre d'expositors: n'hi haurà 150 entre segells editorials, llibreries i institucions; un 28% més que l'any 2015. "Hi haurà quatre quilòmetres d'estanteries de llibres en català. No hi ha hagut mai tants llibres en català en un sol moment i en un sol espai", ha dit el president de la Setmana i editor de Comanegra, Joan Sala. L'èxit de participants ha fet desaparèixer les tradicionals casetes de fusta: en aquesta edició hi haurà nou mòduls que tindran una continuïtat estètica amb el mercat de Santa Caterina i, per protegir visitants i expositors de les inclemències climàtiques, es col·locaran lones de colors. Sala és optimista: "L'any passat va arribar la consolidació. És un dels quatre esdeveniments culturals més importants del país", ha dit. L'edició de l'any passat va tancar amb una facturació de 297.600 euros, un 24% més que l'any anterior. "Si aquest any hem augmentat els expositors, hem d'esperar que també augmenti la facturació", ha afegit Sala. El pressupost d'aquest any és de 410.000 euros (el 2015 va ser de 360.000 euros).

Més lectors

Aquest any, la Setmana del Llibre en Català vol posar el focus en el foment de la lectura: "Volem que sigui la setmana de foment de la lectura, es distribuirà publicitat per incrementar l'hàbit de lectura", ha assegurat Sala. S'han programat 232 activitats. Moltes editorials avançaran algunes de les seves novetats més importants a principis de setembre per poder-les fer coincidir amb la fira. A l'avinguda de la Catedral es presentaran, entre altres, 'Allò que va passar a Cardós', de Ramon Solsona (Edicions Proa), 'Curs de feminisme per a microones', de Natza Farré (Ara Llibres), 'Dies que acaben en una ampolla de Vichy' (Pagès Editors), 'Agafi's fort el barret, senyora Jensen', de Diana Coromines (Mosaics Llibres), o 'La mecànica de l'aigua', de Silvana Vogt (Edicions de 1984). Sala, però, ha volgut precisar que la Setmana no oblida els fons editorials que ja no es poden trobar en llibreries. A la Setmana del Llibre en Català també hi haurà una mostra de 500 capçaleres de revistes i de premsa comarcal.

Anna Casassas, premi Trajectòria

El premi Trajectòria, que enguany fa 20 anys, ha estat per a la traductora Anna Casassas, que ha reivindicat la seva professió: "Em fa molta il·lusió perquè els traductors estem lluitant molt per ser més visibles, moltes editorials ens estan ajudant però n'hi ha que encara no ho fan". Casassas ha traduït del francès i italià al català Claudio Magris, Georges Simenon, Victor Hugo, Umberto Eco o Andrea Camilleri. Entre altres premis, va obtenir el Mots Passants de la Universitat Autònoma de Barcelona per la millor traducció publicada el 2009 d'un llibre escrit originalment en francès: 'Manuscrit trobat a Saragossa', de Jan Potocki.

stats