CLÀSSICA
Cultura 28/03/2015

Una Setmana Santa amb compositors catalans

El Festival de Pasqua de Cervera homenatja Joan Manén

Xavier Cervantes
3 min
El paranimf de la Universitat de Cervera és l’espai central de les activitats del Festival de Pasqua, que aquest any arriba a la cinquena edició.

BarcelonaCrear una tradició musical a partir d’una tradició religiosa és un dels propòsits de festivals com el de Pasqua de Cervera, que fins al 4 d’abril celebra la cinquena edició. “El festival va néixer en plena crisi econòmica i podem celebrar l’èxit de la supervivència gràcies als valors de les idees i de la complicitat amb el món musical i amb el territori”, explica el seu director artístic, Xavier Puig. O com diu Joan Albert Amargós, “aquí tothom hi posa de la seva banda”.

Puig hi ha posat una idea, reivindicar els compositors catalans, que aquest any l’ha dut a organitzar l’edició del festival al voltant d’un homenatge a Joan Manén (1883-1971), un autor “injustament massa desconegut”.

El Serrat simfònic d’Amargós

L’obra de Manén serà una de les protagonistes del concert de celebració del cinquè aniversari del Festival de Pasqua que es farà el dijous 2 d’abril al paranimf de la Universitat de Cervera, i en què participaran l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida dirigida per Puig, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, la Coral Ginesta de Cervera i la Coral Infantil Nova Cervera. El programa inclou una primera part amb la Fanfarra de Jordi Cervelló -un altre dels compositors homentajats- i tres peces de Manén: Lo pardal, Muntanyes del Canigó i l’estrena de Rapsòdia catalana per a piano i orquestra, amb Daniel Blanch com a solista. En la segona part agafarà la batuta Joan Albert Amargós per dirigir una obra pròpia, Mil·lenàrium, i una selecció de les cançons de Joan Manuel Serrat que va arranjar en clau simfònica, i que a Cervera cantarà Roger Mas, que ha triat les peces que millor s’adaptaven al seu to.

“El festival volia fer un homenatge a compositors catalans de totes les generacions, i també van pensar en gent d’ara”, recorda Amargós, a qui es reconeix també com a arranjador. Mil·lenàrium, composta per celebrar el mil·lenari de Sant Cugat del Vallès fa tretze anys, és “una obra que s’ajusta al caràcter de celebració” del concert de Cervera, i el seu esperit “beu de la font popular”, com bona part de l’obra del compositor barceloní.

Després de Cervera, Amargós sortirà de gira amb Miguel Poveda, primer en petit format i després amb una formació més gran per presentar a Sevilla, Madrid i Barcelona el disc Poema y sonetos para la libertad del cantaor. I els dies 17, 18 i 19 l’OBC estrenarà a L’Auditori En la solitud. Homenatge a Carl Nielsen, una d’Amargós dedicada al compositor danès de qui enguany es commemora el 150è aniversari del naixement. “Nielsen va ser un compositor independent que va reivindicar la música popular del seu país”, diu Amargós, recordant que ell també manté un vincle constant amb “el patrimoni musical”. Més enllà del concert del cinquè aniversari, el Festival de Cervera també programa actuacions del Cor Lieder Camera amb Lídia Pujol, el Quartet Brossa, el Dalia Quartet, Agustí Fernández i el Cor Vivaldi amb la Cobla Sant Jordi, entre d’altres.

Música religiosa a Vic i Cardona

La Setmana Santa musical té un caràcter més espiritual a Vic, on aquest dissabte comença l’onzena edició del Festival BBVA de Música Religiosa. La programació, que s’allargarà fins al 31 de maig, comença amb una missa cantada amb l’Orfeó Vigatà. D’acord amb el que defensa Lluís Vila d’Abadal, director general de la Fundació L’Atlàntida, el festival assumeix el concepte de religiositat en “un sentit ampli”. Així, el cartell inclou concerts com el de gòspel i soul de The Gourmets Vocal Quartet i el viatge per la música klezmer del Quartet Brossa. La cloenda la protagonitzarà Jordi Savall, que ahir va ser reconegut per l’Ajuntament de Barcelona amb la Medalla d’Or al mèrit cultural.

El romanticisme religiós, cantat pel Cor Lerània, obrirà aquest diumenge l’onzè Cicle de Música Sacra de Cardona, tres concerts que se celebraran a la Col·legiata de Sant Vicenç entre els quals destaca el que el 3 d’abril oferirà La Coral Cantiga dirigida per Josep Prats, que interpretarà el programa Música per a l’esperit: de Bach a Pau Casals.

stats