04/02/2016

El Sismògraf d’Olot serà més llarg i buscarà nous públics

2 min
L’espectacle esportiu de Cesc Gelabert Foot-ball es podrà recuperar al Sismògraf.

BarcelonaUn espectacle de natació sincronitzada, un recorregut pel bosc, un taller de dansa per a personal sanitari i un partit de futbol ballat. Són algunes de les propostes que formaran part del programa del pròxim festival Sismògraf d’Olot, el mercat estratègic de la dansa a Catalunya, que se celebrarà del 31 de març al 3 d’abril. L’objectiu d’aquesta cita, que dirigeix la incansable Tena Busquets, no és només ser l’epicentre de la compravenda de dansa del país sinó sobretot convertir-se en un motor que eixampli el públic d’aquesta disciplina -l’any passat van aconseguir 10.000 espectadors-. Per això s’obren a tots els estils, formats i generacions, des de la dansa tecnològica de Konic fins a l’espectacle +45 amb uns quaranta ballarins no professionals, passant per una trobada de hip-hoppers i les acrobàcies dels francesos Bivouac a la plaça de braus d’Olot. El tema amb el qual han relligat tots els espectacles és el benestar, i això inclou àmbits com l’esport, la comunitat, la salut i l’educació.

La vuitena edició del Sismògraf s’ampliarà més enllà dels quatre dies del festival i tindrà vuit rèpliques -seguint amb el llenguatge volcànic propi del festival i de la comarca- des del març fins al maig. En total, hi haurà uns 40 espectacles, entre els quals cinc estrenes de coproduccions pròpies i dos muntatges internacionals, com el dels danesos Hello Earth, que a Life in the universe s’enduran el públic a viure una experiència sensorial al natural.

Uns 40 programadors assistiran al festival el primer cap de setmana d’abril, una xifra que es doblarà gràcies a una trobada de professionals internacionals que el Mercat de les Flors ha organitzat a Olot perquè vegin l’aparador de la dansa del país. La directora també destaca que s’ha donat suport a més propostes, com la trobada músico-dansística d’Inés Boza i Giulia Valle, la nova producció de la Fundación Collado-Van Hoestenberghe i una coreografia aèria amb 16 performers de l’Strada Aerial Show. Entre els noms propis més coneguts i més estrictament dansístics hi ha Erre que Erre, Camut Band, Mal Pelo, Cesc Gelabert, Vero Cendoya, Albert Quesada, el duo de Lali Ayguadé amb Julian Sicard, i l’Esbart d’Olot. També la companyia catalana més internacional, La Veronal. El Sismògraf recuperarà el muntatge Siena en gran format i n’exhibiran una versió mini, Siena site. L’objectiu és que “els 15 o 20 teatres de Catalunya on seria possible tècnicament i econòmicament fer Siena”, segons Busquets, el vegin i el contractin. I que els espais més petits puguin comprar-ne una adaptació, però que ningú tingui excusa per no programar-lo.

El Pla Integral de la Dansa, aviat

La creació d’un circuit i, per tant, d’un mercat per a aquesta disciplina és un dels reptes que, segons va assenyalar el conseller Santi Vila, haurà de resoldre l’esperat Pla Integral de la Dansa. Vila va dir que està treballat i que el vol tenir enllestit aquest 2016. També va afirmar que caldrà incrementar el suport als teatres del territori perquè ajudin a crear públic per a la dansa. De moment, el Sismògraf manté la dotació del 2015, 305.000 euros (125.000 provinents de l’Ajuntament d’Olot, 150.000 de la Generalitat i 30.000 de la Diputació de Girona).

stats