Patrimoni
Cultura 27/07/2017

Cas Sixena: la Plataforma d'Entitats Culturals es mobilitzarà "si es produeix cap acció al Museu de Lleida per part del jutjat"

Referma el seu "ple suport" al Govern i li demana "fermesa" i que no entregui les 44 peces que reclama l'Aragó

Acn
3 min
Sepulcres del Monestir de SIxena exposats al Museu de Lleida

LleidaLa Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida es mobilitzarà en el cas que "es produeixi qualsevol acció al Museu de Lleida per part del jutjat", tenint en compte que el dilluns 31 de juliol finalitza el termini fixat per la jutge d'Osca perquè la Generalitat entregui a l'Aragó les 44 peces d'art originàries del Monestir de Sixena que es troben al museu lleidatà. La plataforma manté el seu "ple suport" al Govern i al conseller de Cultura i els demana "tota la fermesa" perquè, "en cap cas, s'atengui" l'ordre d'execució de la sentència dictada per la jutge, ja que "es tracta d'una sentència de primera instància que té encara un llarg recorregut judicial" i que, a la vegada, "atempta contra l'àmbit competencial de la Generalitat".

Des de la plataforma es mostren oberts al diàleg, però recorden que les 44 peces estan protegides per la llei de patrimoni català i, a més, "hi ha informes de caràcter tècnic i històric d'entitats de prestigi que així ho constaten". "Si es produeix qualsevol acció al Museu de Lleida per part del jutjat, evidentment que hi haurà una reacció ciutadana", diuen. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma, Xavier Quinquillà, ha avançat que la reacció consistirà en una concentració "per mostrar el rebuig però sobretot el suport a la Generalitat, que és qui en primer terme ha de vetllar perquè la col·lecció del Museu de Lleida continuï intacta i no pateixi cap tipus de disgregació".

Quinquillà ha explicat que el Museu de Lleida "ha de continuar sent el que és, un espai per posar en valor el patrimoni i la història comuna de 800 anys de bisbat de Lleida, que ha generat uns vincles històrics entre Aragó i Catalunya que cal preservar i el que hauríem de posar en valor". Tot i això, des de la plataforma es mostren oberts al diàleg "per articular les accions que siguin necessàries perquè aquest patrimoni sigui un patrimoni de tots i a l'abast de tothom", segons ha dit Quinquillà.

La plataforma la conformen 16 entitats de Lleida i està oberta a noves adhesions. Va néixer fa dos anys, però no va ser fins fa un any que va presentar el manifest per defensar la unitat de l'art de Sixena als Museus de Lleida i el MNAC. Tot plegat va ser arran de la primera sentència d'Osca que obliga a lliurar 44 peces d'art del Monestir de Santa Maria de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i també per una altra sentència que obliga a traslladar els frescos romànics de mateix monestir que hi ha al MNAC, museu del qual ja van sortir 51 peces l'any passat, que estaven en dipòsit i ara s'exposen a Sixena. Cal recordar que el 27 de juny del 2017 el jutjat de primera instància i instrucció d'Osca va emetre una sentència que fixa el 31 de juliol com a data límit perquè la Generalitat entregui al govern d'Aragó les 44 peces del Museu de Lleida.

El govern de l'Aragó va adreçar dimecres un escrit al jutjat d'Osca per sol·licitar accedir dilluns que ve al Museu de Lleida acompanyat de la policia per endur-se les 44 peces en litigi cap a Sixena després que aquest dimarts la Generalitat no lliurés el seu pla de trasllat de les peces. La jutgessa va establir com a data màxima el 25 de juliol perquè l'executiu especifiqués aquest pla, però la Generalitat va al·legar que no es donaven els requisits "ni físics i jurídics" per procedir a l'entrega, ordenada pel jutge per al 31 de juliol. Davant la negativa de la Generalitat, el govern aragonès va respondre sol·licitant al jutjat que li permeti entrar directament al museu lleidatà per endur-se les peces acompanyat de la policia amb l'objectiu d'evitar "una vegada més l'incompliment" en l'entrega dels bens.

stats