ART
Cultura 14/09/2012

Sotheby's desembarca a la Xina, el principal mercat d'art

La casa de subhastes més important del món aterra al gegant asiàtic, que concentra el 40% de les vendes d'art, amb una aliança amb una empresa xinesa

Efe
2 min
'El crit' de Munch a Sotheby's

PEQUÍNSotheby's, la principal casa de subhastes del món, formarà una empresa de risc compartit amb una firma de Pequín que permetrà l'expansió de la multinacional al gegant asiàtic i facilitarà a la Xina l'accés al mercat cultural internacional. La nova companyia, Sotheby 's Beijing Auction, estarà inicialment centrada en l'art modern i contemporani, les joies i els rellotges de luxe, ha informat avui l'agència oficial Xinhua.

L'empresa neix d'un acord assolit el 3 de setembre entre la casa de subhastes i la xinesa Beijing Gehua Cultural Development Group (BGCDG), pel qual Sotheby's invertirà 1,2 milions de dòlars i posseirà el 80 per cent de la companyia, mentre la pequinesa es queda amb el 20 per cent restant.

Sotheby's Beijing Auction estarà ubicada dins el port franc del districte pequinès de Shunyi (coneguda com la zona de lliure comerç de Tianzhu, creada el 2008), per la qual cosa podrà aprofitar-se de l'exempció d'impostos per organitzar exhibicions i altres activitats. Així, s'estalviarà l'alta taxa del 26 per cent que la Xina cobra a les obres d'art importades. La nova empresa encara ha de rebre l'aprovació final de les autoritats. Sotheby's, però, no podrà subhastar "relíquies" culturals a la Xina continental.

L'establiment de la companyia a Pequín ajudarà a la històrica casa britànica –ara en mans nord-americanes– a tenir una via d'accés al mercat xinès, segons va comentar a Xinhua Kevin Ching, director de Sotheby's a Àsia. "No venim a fer beneficis instantanis, aquest no és el nostre primer objectiu. Preferim establir una estratègia a llarg termini per assegurar la nostra presència a la Xina mentre les polítiques reguladores del mercat de l'art es tornen més favorables", va assegurar.

D'acord a la pàgina web Artprice, la Xina s'ha convertit en el major mercat mundial de l'art des de 2011, concentrant per sobre del 40 per cent de les vendes d'aquests productes. No obstant això, Pequín segueix imposant normatives molt restrictives en el sector, i no permet a les cases d'art estrangeres fer negocis en sol nacional sense tenir un soci xinès, condició que ha motivat l'acord entre Sotheby 'si l'empresa pequinesa.

stats