CNEMA
Cultura 22/10/2011

Spielberg va descobrir Tintín després que els crítics comparessin Indiana Jones amb el reporter d'Hergé

El cineasta admet que hi ha semblances entre el personatge de l'arqueòleg aventurer i Tintín, i afirma que el secret del seu èxit és "que no són superherois"

Efe
3 min
Sreven Spielberg a la 'première' de 'Tintín' a Brussel·les

Brussel·lesEl cineasta Steven Spielberg ha admès a Brussel·les, en la presentació de Les aventures de Tintín: El secret de l'unicorn, que hi ha semblances entre el personatge d'Indiana Jones i el Tintín d'Hergé. Va afirmar que el secret de l'èxit de tots dos és "que no són superherois, sinó persones reals".

Spielberg va explicar als mitjans que va descobrir Tintín quan després de l'estrena d'Indiana Jones: A la recerca de l'arca perduda (1981), alguns crítics van mencionar que l'intrèpid arqueòleg encarnat per Harrison Ford tenia punts de contacte amb el reporter belga. "Si no hagués fet la pel·lícula, potser no hauria descobert Tintín", va dir el director, que va explicar que la saga de còmics d'Hergé no havia estat publicada als Estats Units en aquella època.

Spielberg va fer broma afirmant que Harrison Ford "tindria alguna objecció" sobre el fet que El secret de l'unicorn, una cinta d'animació a partir de la captura del moviment dels actors, fos "un nou Indiana Jones".

Sobre l'origen del projecte, el realitzador va explicar que va llegir per primera vegada un còmic de Tintín amb 30 anys, i va afirmar que li va fer "tornar a sentir un nen". Spielberg es va convertir "en un fan de Tintín a l'acte", va decidir portar al cinema les aventures del reporter al començament dels anys 80 i va adquirir els drets audiovisuals de l'obra.

Per fer-ho, tenia clar que volia mantenir "l'estil i el to dels llibres", i per això va rebutjar diversos guions i projectes de pel·lícula amb actors reals que "no haguessin estat fidels a Hergé". Més endavant, amb l'evolució del cinema d'animació i els efectes digitals, es va adonar "que per fi hi havia l'eina perfecta per traslladar l'estil de Tintín a una pel·lícula".

A l'hora de dur Tintín al cinema, va decidir "mantenir la seva essència" en lloc de "convertir-lo en una eina comercial" i modernitzar dotant-lo d'una personalitat o d'uns escenaris més actuals. "Hi ha puresa en el personatge de Tintín, que és una espècie de Boy Scout, mentre que el grup de personatges que l'envolten són esbojarrats i exòtics, i això provoca un contrast fascinant", va afirmar.

Segons Spielberg, la pel·lícula "hagués encantat" al dibuixant belga, a qui Spielberg mai va conèixer en persona. Sí que van mantenir, però, diverses converses telefòniques, en què Hergé va donar el vistiplau al cineasta per dirigir-ne l'adaptació. "Crec que en veure Indiana Jones, Hergé va veure la direcció que jo podia donar a una pel·lícula sobre Tintín, i que per això em va voler a mi per a aquest treball", va dir Spielberg.

L'actor britànic Jamie Bell ("Billie Elliot", "King Kong"), que dóna vida a Tintín gràcies a la tecnologia digital de captura de moviments, ha explicat que treballar per sets de rodatge virtuals va ser una experiència "alliberadora" i positiva per a la seva interpretació. "Era com actuar en un espai d'assaig, ens feia comunicar millor entre els actors i amb Spielberg i treure el millor de nosaltres mateixos", va afirmar Bell, que també va comentar que com a teló de fons dels sets van emprar "inspiradors" panells gegants amb vinyetes d'Hergé.

Pel que fa al guió, Spielberg va comentar que va triar escriptors britànics "que eren fans de Tintín, i que havien crescut amb les seves històries", en lloc de guionistes nord-americans que no haguessin llegit mai els còmics. El guió barreja els arguments dels àlbums El secret de l'Unicorn, El cranc de les pinces d'or i El tresor de Rackham el Roig, encara que també inclou moltes referències a altres de les historietes protagonitzades per Tintín.

La pel·lícula està produïda per un altre especialista d'adaptacions el gènere fantàstic, el neozelandès Peter Jackson, responsable de la trilogia El Senyor dels Anells. Jackson està preparant actualment una seqüela de la pel·lícula, que serà dirigida per ell mateix i estarà basada en altres àlbums d'Hergé que Spielberg no va voler revelar.

stats