CULTURA
Cultura 16/06/2011

Stéphane Hessel: "Considero intolerable qualsevol intent de paralitzar les institucions de representació democràtica"

L'endemà de la presa del Parlament català, l'autor de l'èxit de vendes 'Indigneu-vos' difon una carta per expressar el seu rebuig cap a l'atac a la democràcia

Redacció
2 min

BarcelonaA primera hora del matí, el nonagenari Stéphane Hessel, únic supervivent dels redactors de la Declaració de Drets Humans i autor de l'assaig Indigneu-vos –que en els darrers mesos s'ha convertit en un best-seller sense precedents–, ha enviat als seus col·legues de l'editorial Destino una carta per fax, arran dels esdeveniments que van tenir lloc, ahir, davant del Parlament de Catalunya. En aquest escrit, reitera el seus ànims cap als indignats del 15 M, però sobretot es manifesta en total desacord amb les mesures violentes que va prendre la lluita i amb l'atac a les institucions democràtiques. La carta diu:

"Veient els esdeveniments que han tingut lloc davant del Parlament de Catalunya, a Barcelona, expresso el meu rebuig més ferm cap a qualsevol agressió, coacció, insult o actitud violenta utilitzada per grups minoritaris, aprofitant la pacífica onada d'indignació que ha recorregut les ciutats espanyoles des del dia 15 de maig.

Des del primer moment vaig deixar constància i reitero el meu suport als milers i milers de ciutadans espanyols que, sempre de manera pacífica, han manifestat la seva indignació davant d'una economia deshumanitzada i davant del dèficit democràtic de les nostres societats, i han passat de la indiferència al compromís pels valors profunds de la democràcia, sempre a través de vies pacífiques.

Considero, per tant, intolerable qualsevol intent de paralitzar les institucions de representació democràtica, així com la coacció de tot tipus exercida contra els representats de la voluntat popular. Això no té res a veure amb la resistència pacífica ni amb la legítima dissidència democràtica. Això no es pot tolerar, i no hem de permetre que alguns grups, des de dins o des de fora del moviment dels indignats, intentin aprofitar aquests fets per tal d'enterbolir el bon propòsit i les actituds majoritàries dels ciutadans que s'han movilitzat pacíficament durant les últimes setmanes a gairebé un centenar de poblacions espanyoles.

Sempre m'he manifestat a favor d'aprofundir en la democràcia, de la llibertat d'expressió i del respecte pels altres com a úniques vies per al progrés de les nostres societats. Desitjo que els indignats espanyols sàpiguen trobar, amb la mateixa actitud pacífica i dialogant amb què van irrompre en l'escena pública fa unes setmanes, el seu camí per seguir expressant aquest compromís cap al futur.

Stéphane Hessel,

París, 16 de juny del 2011

stats