OBITUARI
Cultura 27/02/2013

El pensament de Stéphane Hessel en 5 consignes

A 'Indigneu-vos!' es declarava a favor de la "insurrecció pacífica" dels joves i en contra de la "dictadura dels mercats" i "l'enriquiment amoral dels responsables de la crisi"

Ara
1 min
Stéphane Hessel en una visita a Barcelona.

BarcelonaEl veterà escriptor Stéphane Hessel es va convertir en el referent de les protestes dels 'indignats' gràcies al llibre 'Indigneu-vos!', un breu al·legat en què anima a la insurrecció pacífica per fer front a les injustícies que hi ha al món. Aquests són els conceptes clau de la seva obra.

Indignació per canviar: Hessel en el seu llibre es dirigeix sobretot als joves i els anima a indignar-se davant les desigualtats que imperen en la societat actual, però els demana que vagin més enllà i que lluitin per trobar solucions.

Recuperar la democràcia: L'autor va ser membre de la Resistència francesa i va aconseguir sobreviure al camp de concentració de Buchenwald. Clama per recuperar els principis que van impulsar la lluita contra el nazisme i utilitzar-los ara per construir "una societat de la qual puguem estar orgullosos".

Dictadura dels mercats: Hessel demana als responsables polítics, econòmics i intel·lectuals, i al conjunt de la societat, que no claudiquin davant "la dictadura dels mercats financers" que "amenacen la pau i la democràcia".

Les conseqüències de la crisi: La crisi, diu l'autor, amenaça les conquestes socials que Europa ha aconseguit durant la segona meitat del segle XX. Denuncia l'enriquiment amoral dels responsables de la crisi i critica que la factura l'estan pagant els més febles mentre creix la desigualtat entre pobres i rics.

Insurrecció pacífica: L'assagista va deixar molt clar, en tota la seva obra, que ell creu en les respostes pacífiques i en la no-violència. "És per aquesta via que la humanitat haurà de superar la pròxima etapa", deia.

stats