LLETRES
Cultura 08/04/2011

La vídua de Stieg Larsson denuncia que la seva família vol convertir-lo en una indústria

Eva Gabrielsson ha presentat a Barcelona Millennium, Stieg i jo, on aireja la mala relació amb la família de la seva exparella

Efe
2 min
Eva Gabrielsson

BARCELONAEva Gabrielsson, que va ser companya sentimental de l'autor de la saga Millennium durant 32 anys, ha advertit avui a Barcelona que "existeix un risc que Stieg Larsson acabi convertint-se en una indústria, justament el que va combatre en vida". Gabrielsson ha presentat avui a la Ciutat Comtal Millennium, Stieg i jo (Destino/Columna), una tipus d'escrit autobiogràfic i a la vegada biogràfic del popular autor de gènere negre.

"És una situació atípica, ja que l'autor en aquest cas va morir abans de l'èxit del primer llibre i ningú no li havia preguntat pel to de les pel·lícules i altres qüestions, de manera que existeix el risc que es vagi diluint tot i al final només queda el seu nom sobre el llibre o el producte", ha manifestat. Al llibre, Gabrielsson bolca extractes dels seus diaris: "quan va morir Stieg, em vaig posar a escriure sense pensar en res i simplement va sortir així, perquè no podia entendre el que m'havia passat". Encara que el llibre pot semblar molt personal, Gabrielsson creu que la seva experiència, la pèrdua d'un ser estimat, és "universal", a la qual cosa "tots acabem enfrontant-nos".

Al text, parla d'una carta que Larsson va escriure el 1977 abans de marxar a l'Àfrica en un temps en el qual pensava que moriria, una carta destinada a la seva companya i que només podia obrir en cas de mort. "Quan vaig trobar la carta esperava veure una carta normal, i l'endemà justament havia de dir unes paraules en un acte d'homenatge a Stieg i necessitava unes paraules per al meu discurs, paraules que vaig trobar en aquella carta". Gabrielsson revela que en la missiva, Larsson s'acomiada d'ella, li diu el que ha significat per a ell la seva vida conjunta, li demana que segueixi i que no l'oblidi. "És una carta que m'ha ajudat a superar aquest moment de pèrdua, sentir que ell estava aquí comunicant-se amb mi", ha dit. La carta comença amb una reflexió sobre la grandesa de l'univers i diu com de petit se sent en relació amb aquest món infinit.

stats