LITERATURA
Cultura 03/08/2011

La companya de Stieg Larsson nega que hi hagi una quarta entrega de 'Millennium'

Eva Gabrielsson, companya durant 32 anys del difunt autor suec Stieg Larsson, ha negat avui que hi hagi una quarta novel·la que posi punt final a la popular trilogia Millennium que va fer cèlebre l'artista després de la seva mort, el 2004

Efe
2 min

LondresEn declaracions a Radio 4 de la BBC, Gabrielsson ha assegurat que "no són del tot certs" els rumors que apunten al fet que Larsson va deixar aquesta obra escrita en un portàtil i matisa que el que hi ha són unes dues-centes pàgines inconnexes.

"Hi ha el començament d'una quarta novel·la", concedeix la companya del geni del suspens, immersa en una batalla legal amb la família del mort pels drets sobre la seva obra. "Estimo que hi ha unes 200 pàgines, si s'ha de jutjar pel que vaig veure [...], i pel que sé del volum de feina que tenia en els últims dos mesos", ha declarat al programa Woman Hour. Gabrielsson ha afegit que "probablement les pàgines escrites no estan connectades. Stieg -ha recordat- era un escriptor espontani, podia escriure escenes i no enllaçar-les fins més endavant; simplement li agradava aquella escena; d'això no se'n pot dir novel·la", ha dit Gabrielsson.

Stieg Larsson, que estava molt compromès amb els moviments democràtics i contra el racisme al seu país -segons es reflecteix en els seus llibres i en la seva tasca periodística-, és l'autor de la popular trilogia protagonitzada per Lisbeth Salander, de la qual s'han venut 27 milions de còpies a tot el món i que ha estat convertida en una saga de pel·lícules.

Larsson va morir d'un infart el 2004, quan tenia 50 anys. Com que no estaven casats, Gabrielsson no va heretar el seu patrimoni, que va anar a parar a la família d'ell. Segons la seva companya ell no hi tenia bona relació. Gabrielsson ha reiterat avui que "molts dels pensaments i idees de Millennium" eren seus, i ha afegit que "algunes coses" eren "només" seves, d'altres eren d'ell i d'altres les havien "desenvolupat junts". Ha explicat que va rebutjar l'oferta que el pare i el germà de Larsson li van fer el 2009 de diversos milions d'euros i un càrrec en el Consell d'Administració de l'empresa que ara controla el llegat de l'artista perquè, ha dit, l'hauria "limitat".

Sobre el seu nou llibre, titulat en anglès Stieg and me ('Stieg i jo'), ha assegurat que no l'ha escrit per venjança sinó amb esperit de "justícia", en un intent de dibuixar un retrat sincer de la seva parella de tota la vida.

stats