Cinema
Cultura 21/09/2012

Susan Sarandon i Richard Gere carreguen contra la corrupció moral del capitalisme

Els intèrprets protagonitzen 'El fraude', un 'thriller' ambientat en el món de les finances que ha inaugurat el Festival de Sant Sebastià

Xavi Serra
2 min

Sant SebastiàEl 60è Festival de Cinema de Sant Sebastià ha arrencat avui entre intrigues financeres i la sospita de frau. No pels comptes del festival, que ha augmentat el pressupost respecte a l'edició anterior, sinó pel film inaugural. 'El fraude' és un 'thriller' dirigit per Nicholas Jarecki, que debuta en la ficció després de fer-se un nom com a documentalista en el circuit 'indie' nord-americà. Jarecki ha presentat el film en roda de premsa, però ha quedat eclipsat per la presència de les dues estrelles de la pel·lícula, Richard Gere i Susan Sarandon, dos intèrprets que tornen a Sant Sebastià després d'haver guanyat el premi Donosti en el passat (Gere el 2006 i Sarandon el 1994).

'El fraude' relata els problemes d'un tauró de les finances a qui se li acumulen els problemes: una empresa amb un forat milionari que ha d'amagar com sigui abans de vendre-la per una milionada, una filla que comença a ensumar-se que el seu pare no és qui sembla i una amant amb un temperament fort que està farta de ser segon plat. Però les coses encara aniran a pitjor. Jarecki, però, treu ferro al drama: "La intenció principal era entretenir. Però també volia que el públic s'identifiqués amb personatges imperfectes, amb debilitats".

Richard Gere, que no ha parat de fer bromes amb Susan Sarandon durant la roda de premsa, s'ha mostrat comprensiu amb el personatge que interpreta. "No és un dolent amb 'd' majúscula. Té debilitats, és un ésser humà. Mentre l'interpretava pensava en Bill Clinton. Com ell, el meu personatge també troba una manera d'esquivar els problemes quan la merda comença a caure-li al damunt". Quant a la seva companya de repartiment, Susan Sarandon, Gere opina que és "la força moral de la pel·lícula, però alhora se n'adona que està atrapada en aquest sistema i això comporta debilitats".

La pel·lícula de Jarecki traça un paral·lelisme entre la corrupció i falsedat del món financer i la vida privada dels personatges. El protagonista ha d'enganyar en els negocis per mantenir el seu 'statu quo', i el mateix passa en l'àmbit familiar. "El problema dels Estats Units no és que hi hagi molta gent amb molts diners, sinó com en són d'avariciosos", ha explicat Gere. "La pel·lícula no parla del sistema financer, sinó de persones i de les relacions i motivacions que tenen. El protagonista no fa el que fa per diners: és el joc, el risc, l'aposta. En realitat, és una persona molt infantil. I segur que hi ha molts milionaris que s'hi assemblen".

Sarandon, que al film interpreta la dona del Gere, s'ha mostrat contenta per la presència de la família en una història d'aquest tipus. "No acostuma a passar en les pel·lícules que transcorren en el món de les finances. Mai veiem el món familiar d'aquestes persones". Sarandon ha retornat els elogis al seu company a la pel·lícula. "De vegades trobes actors que només es preocupen pel seu paper, i no pel global de la pel·lícula. Però aquest no és el cas del Richard, que s'involucra a fons". L'actriu ha dit que estaria "encantada" de repetir l'experiència de treballar amb Gere, amb qui ja va coincidir a 'Shall we dance?'. "La veritat és que és un dels millors matrimonis que he tingut", ha afegit amb un somriure. "Però no m'importaria que la propera vegada fóssim un parell de desconeguts i festegéssim una mica".

stats