Teatre
Cultura 07/09/2011

El TNC afronta la seva 15ª temporada amb una programació "rabiosament catalana"

Sergi Belbel reivindica el teatre com a centre de producció i no només d'exhibició

Acn
3 min

BarcelonaAmb quinze produccions en cartell afronta el TNC la seva quinzena temporada en actiu. Quinze espectacles, doncs, i no més, degut a les restriccions pressupostàries, per bé que el seu director, Sergi Belbel, ha argumentat la reducció d'obres amb dues altres raons. La primera, la voluntat de "mantenir la qualitat" de les produccions i espectacles que s'ofereixen. L'altra, la convicció que el TNC no és "només un centre d'exhibició teatral sinó també de producció", de la qual cosa es desprèn que tan important és oferir espectacles com "parir-los des de dins de la casa", en paraules de Belbel.

Coincidint amb la presentació de la temporada, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat "la importància que el TNC comença a tenir en el teatre català" després de 15 anys, i s'ha mostrat convençut que la temporada que comença és "d'extraordinària expansió artística" malgrat la "notable contenció econòmica".

Dos clàssics per començar

La temporada arrencarà amb dos plats forts de la dramatúrgia catalana històrica i actual. Una vella, coneguda olor, òpera prima de Josep Maria Benet i Jornet, inaugurarà la temporada el 29 de setembre, en un muntatge que dirigeix el propi Sergi Belbel i que es podrà veure a la Sala Petita. I una setmana després arrencarà a la Sala Gran el clàssic de Joan Margall El comte Arnau, amb direcció d'Hermann Bonnín.

El quinzè curs del TNC compta entre les seves propostes amb clàssics del gènere com El mercader de Venècia, de William Shakespeare, amb Ramon Madaula en el paper de Shylok; èxits pretèrits de la casa com Agost (dirigida de nou per Sergi Belbel) i textos intemporals com Canigó, de Jacint Verdaguer. Aquest últim presenta un elenc creatiu d'excepció amb Lluís Soler al capdavant del repartiment, música d'Eduard Iniesta, espai escènic de Perejaume i la direcció d'Antonio Calvo.

El denominador comú de tota la programació és la presència de molts autors catalans: Maragall, Benet i Jornet, Jacint Verdaguer, Victor Alexandre, Josep Pous i Pagès, Jesús Moncada... Les seves obres, a banda dels citats Shakespeare, Wilde, Gorki o James Thiérrée, justifiquen la passió amb què Belbel ha presentat una "programació rabiosament catalana".

Proper a la realitat

I més enllà de la procedència, del conjunt de propostes presentades també es desprèn la voluntat del teatre de no obviar la complicada realitat social i econòmica que viu el país, i per extensió el planeta. Obres com Els baixos fons, de Màxim Gorki i amb dramatúrgia de Carme Portaceli i Albert Tola; Eufemistes, de Jordi Oriol o, en clau nacional, Trifulkes de la Katalana Tribu, de Víctor Alexandre i Zitzània Teatre, amb direcció de Pere Planella, així ho acrediten.

Sisenta temporada del 'Projecte T6'

Més enllà de la programació ordinària del TNC, un any més tornen les apostes de la companyia T6. En la sisena temporada, i consolidada com un referent de promoció de l'escriptura teatral catalana, la renovada companyia ofereix tres nous espectacles aquesta temporada, i tres més per a la vinent.

Eufemistes, de Jordi Oriol, Voyager, de Marc Angelet i L'ombra al meu costat, de Marilia Samper, són els tres espectacles d'una companyia que enguany està formada pels actors Òscar Castellví, Oriol Genís, Anna Moliner, Àngels Poch i David Vert.

Pel que fa als joves autors que dirigeixen, aquests són el tàndem format per Nao Albet i Marcel Borràs, Marc Angelet, Jordi Faura, Jordi Oriol, Marilia Samper i Helena Tornero.

stats