ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 26/06/2012

El TNC rejoveneix la Sala Gran

Sergi Belbel diu adéu al Teatre Nacional de Catalunya programant les obres de quatre dramaturgs catalans de menys 40 anys a la Sala Gran. Jordi Casanovas, Albert Espinosa, Pere Riera i Marc Rosich fan el salt.

Antoni Ribas Tur
2 min
LA GRAN FAMÍLIA DEL TNC
 El decorat d'Agost va acollir ahir al vespre la foto de família dels equips artístics de les obres de la temporada vinent del TNC.

BARCELONA.Sergi Belbel s'acomiada de la direcció artística del TNC traient-se una espina i fent un regal als joves dramaturgs catalans. Ahir, durant la presentació de la pròxima temporada del teatre, el dramaturg i director va anunciar que quatre autors catalans emergents veuran els seus textos a la Sala Gran del teatre: Jordi Casanova, Albert Espinosa, Pere Riera i Marc Rosich. En els quinze anys d'història del teatre només un autor català viu havia pujat a l'escenari de la Sala Gran. Va ser Josep Maria Benet i Jornet el 1999 amb Olors . "La primera vegada que vaig entrar a la Sala Gran, per veure L'auca del senyor Esteve dirigida per Adolfo Marsillach, vaig pensar que no hi veuria mai l'obra d'un dramaturg català viu. Aleshores ens mancava preparació i ambició", va recordar ahir Belbel.

A més de celebrar el bon moment de la dramatúrgia catalana, el director d'Agost marxa fent un homenatge al teatre i als actors. El 4 d'octubre obrirà la temporada, formada per disset espectacles, amb La Bête , un text del nord-americà David Hirson. La bèstia del títol serà Anna Lizaran, que encarnarà un actor de carrer i fet a si mateix que topa amb Jordi Boixaderas, un dramaturg culte en la línia de Molière que es veu obligat a treballar amb ell pel seu mecenes. "És una obra en versos alexandrins amb rima consonant. Pensava que era impossible traduir-la. Joan Sellent em va dir: «Ho puc provar?» I amb la seva traducció ha fet un monument a la llengua catalana", va dir el director.

Després de Belbel serà el torn dels joves. Al desembre Albert Espinosa presentarà la història familiar Els nostres tigres beuen llet i al febrer serà el torn de Jordi Casanovas, que reposarà -polida- Una història catalana . Marc Rosich ha treballat altres vegades al TNC, però no ho ha fet com a autor sinó com a adaptadors de textos no teatrals per als espectacles Mort de dama , Pedra de tartera i Mequinensa . El març que ve presentarà el musical Una dona vinguda del futur , amb la col·laboració de Guille Milkyway i amb la cantant Beth Rodergas com a protagonista. I al maig s'estrenarà Barcelona , de Pere Riera, una mirada als efectes de la Guerra Civil a la capital catalana amb Emma Vilarasau i Míriam Iscla com a protagonistes.

La pròxima temporada del TNC els clàssics es veuran tots a la Sala Petita. En la línia de recuperar textos poc coneguts de la tradició es podrà veure Ball de titelles , de Ramon Vinyes, el sabio catalán de Cien años de soledad de Gabriel García Márquez. També en clau catalana s'hi representarà Llibertat , un text poc conegut de Santiago Rusiñol, dirigit per Josep Maria Mestres; i en clau universal, un Macbeth amb direcció d'Àlex Rigola i Quan despertem entre els morts , l'últim text d'Ibsen, dirigit per Ferran Madico.

El successor de Belbel

Aquest dijous es donarà a conèixer el successor de Sergi Belbel al capdavant del TNC. El nom del director Josep Maria Mestres, responsable d'èxits a la Sala Gran com La casa dels cors trencats , sona amb força per ocupar el càrrec. Els altres finalistes són Xavier Albertí, Oriol Broggi i Carme Portaceli, que també tenen trajectòries molt personals i consolidades.

stats