Cultura 02/02/2012

El govern espanyol vol impulsar la tauromàquia com a “patrimoni immaterial” de la cultura

El ministre de Cultura assegura que prohibir els toros a Catalunya "no s'ajusta" a les competències autonòmiques

Joan Faus/ Joan Rusiñol
2 min

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha dit avui que el govern espanyol vol impulsar el reconeixement de la tauromàquia com a “patrimoni immaterial” de la cultura. Wert ha dit que l'executiu donarà ajudes al món dels toros i treballarà per “preservar la tauromàquia” a les comunitats autònomes.

En la compareixença al Congrés de Diputats, el ministre ha insistit que la tauromàquia “forma part de les disciplines de la cultura”, i ha dit que “participarà activament” en el reconeixement del seu patrimoni cultural.

A l'hora de respondre als grups polítics, ha assegurat que la prohibició a Catalunya "no s'ajusta a les competències" gairebé "exclusives" de les autonomies en temes culturals. Per això, ha dit que el govern espanyol "acatarà" la sentència del Tribunal Constitucional. El PP va recórrer la decisió del Parlament a l'alt tribunal.

Llei de mecenatge

D'altra banda, ha avançat que el govern impulsarà una llei de mecenatge per generar “noves dinàmiques de participació social” en el sector cultural per arribar a les desgravacions fiscals que hi ha a altres països de l'entorn, com França, on Wert ha dit que les desgravacions són tres cops superiors a les d'Espanya.

El ministre ha explicat que les desgravacions serien per persones físiques i jurídiques. L'objectiu és “tornar a la societat el protagonisme en el suport i el foment del desenvolupament i la sostenibilitat de la creació”.

Wert ha dit que aquesta nova política de cooperació publicoprivada s'ha de dur a terme “sobretot” en el cinema. “És important explorar vies per les exigües desgravacions. Un model mix de finançament amb ajudes directes i més incentius fiscals”, ha assegurat el ministre, que ha apostat també per potenciar nous “models de negoci”, com una “plataforma de continguts a internet”. Wert ha descartat una aplicació imminent de la nova llei. “No serà un canvi radical. Es necessita un període d'adaptació”, ha assenyalat.

Papers de Salamanca

Sobre els denominats 'papers de Salamanca', espoliats durant la Guerra Civil i el franquisme, Wert s'ha limitat a dir que complirà la llei i que no té cap voluntat d'obstaculitzar que el flux de retorn continuï.

stats