Cultura 24/04/2012

Tàrrega obre el debat: per què un país que viu al carrer no reconeix les arts de carrer?

La Fira de Teatre al Carrer planteja un debat d'experts per esbrinar com ha de ser el futur del sector, un cop passat l'esclat creatiu de les dècades passades i en plena crisi econòmica

Ara
2 min
Un espectacle de carrer / FIRATÀRREGA

Barcelona"Per què en un país on el carrer és un espai de llibertat les arts de carrer no tenen el reconeixement que han aconseguit en estats menys propicis com el Regne Unit o Holanda?" Aquesta és una de les preguntes amb què la Fira de Tàrrega de Teatre al Carrer vol obrir el debat sobre el futur d'un sector que ha viscut anys brillants a Catalunya i que ara s'enfronta a un cert estancament i a una crisi econòmica que en dificulta el finançament.

"L'estela de les grans companyies de teatre de carrer catalanes dels anys vuitanta del segle passat pràcticament ha desaparegut. L'herència estètica i discursiva que va marcar tantes companyies durant els anys noranta s'ha esgotat", anuncien els organitzadors de la trobada 'Les arts de carrer en temps de crisi', celebrada aquest dimarts a Tàrrega.

L'objectiu d'aquesta primera sessió ha estat obrir el debat per iniciar un procés "que haurà de culminar amb la concreció d'un document que reculli les grans línies d'actuació que els experts recomanen per al futur del sector i que ha de constituir el seu full de ruta amb l'objectiu de fer-lo extensiu a totes les parts implicades".

La possibilitat de definir un pla integral o crear una associació que reuneixi els diferents agents de les arts de carrer i la necessitat de trobar vies de finançament més enllà de les subvencions públiques són alguns dels aspectes que s'han d'abordar en aquest debat.

La trobada ha reunit experts amb punts de vista diversos: integrants de companyies, programadors, administracions, mitjans de comunicació. Entre els participants hi havia, entre altres, Ramon Simó (director del Grec), Marcel Escolano (Los Galindos), Pera Tantiñà (Fura dels Baus), Jaume Antich (Festival Al Carrer de Viladecans), Jordi Jané (El Punt Avui), Pep Pla (CAET Terrassa), Margarida Troguet (Teatre de l'Escorxador de Lleida), Marisol López (ICEC Generalitat de Catalunya), Marta Almirall (ICUB Ajuntament de Barcelona), Tena Busquets (Ajuntament d'Olot), Jordi Gaspar (Trapezi de Reus), Mercè Saumell (Institut del Teatre), Marta Oliveras (MOM Management) o Tracy Sirés (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya).

Al debat que s'ha fet aquest dimarts s'hi han incorporat també les aportacions que feia el públic a través de les xarxes socials Twitter –amb el 'hashtag' #reptescarrer– i Facebook. La presentació de la jornada i la sessió de conclusions han estat retransmeses per 'streaming' i els vídeos es poden visualitzar a la web de Fira Tàrrega.

stats