Cultura 20/07/2012

Temps difícils per a la música

L'ARA se suma a la campanya #laculturanoesunluxe: avui trobareu aquest adhesiu de regal en el suplement 'Time Out'

Sílvia Marimon
2 min
Adhesiu de Time Out de la campanya en favor de la música

BarcelonaEls catalans no han deixat de consumir música. El 91,9% de la població escolta música de manera habitual. Malgrat la crisi, un de cada tres catalans assisteix com a mínim a un concert a l'any. Els grans festivals també han demostrat que tenen bona salut. El Primavera Sound i el Sónar han guanyat espectadors i s'han convertit en cites musicals de referència a Europa i al món. A més, atreuen un bon nombre de turistes i, fins i tot, aporten diners a Barcelona. El Sónar ho ha demostrat amb xifres: el 2004 va generar 47 milions d'euros al PIB de Catalunya. Hisenda se'n va emportar 3,6 milions d'euros.

El talent creatiu tampoc ha disminuït: hi hagut un esclat de grups i de propostes noves. Però, com tots els sectors culturals, la música afronta temps difícils. Promotors, músics, programadors de festivals, agrupacions de sales de música i companyies discogràfiques no miren amb gaire optimisme el futur. Per a la majoria, l'anunci de l'augment de l'IVA, que passa del 8% al 21% és "l'estocada definitiva". El repte és poder sobreviure davant la pirateria, la revolució que ha suposat la música en streaming com Spotify i Pandora, les retallades dels governs, la precarietat laboral, un públic cada vegada més pobre i uns patrocinadors amb problemes financers.

Alberto Guijarro, president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya i codirector del Primavera Sound, preveu el tancament de moltes sales i la desaparició de festivals. "L'increment de l'IVA augmentarà en mig milió d'euros el cost del Primavera Sound", explica Guijarro. Les opcions, continua, són "baixar el caixet, acomiadar personal, fer menys concerts o augmentar el preu de les entrades". Guijarro lamenta que amb aquest increment, el més alt d'Europa, aquí "no es podrà competir amb la resta de festivals" del Vell Continent. "La música arrossega problemes de salut des de fa tres anys i nosaltres tenim sobretot un públic jove, que és el que pateix un 50% d'atur", conclou.

Tornar a treballar en negre

El guitarrista Max Sunyer, president de la Unió de Músics de Catalunya, albira un panorama "nefast". No tan sols per l'augment del 8% al 21% de l'IVA sinó també perquè molts músics són autònoms que patiran l'increment de l'IRPF. "Havíem aconseguit regularitzar la situació laboral de molts músics a través de cooperatives, però ara tot se n'anirà en orris, molts tornaran a treballar en negre", lamenta.

El músic Edi Pou, del grup Za!, alerta que tornaran també els concerts clandestins: "Ara ja és impensable viure de la música", conclou. Ell ha optat per fer gira fora d'Espanya.

stats