ART I PERIODISME
Cultura 01/03/2012

Testimonis de la violència

El festival Visa pour l'Image exposa per primera vegada fora de Perpinyà. El CCCB mostra una selecció de quatre projectes fotogràfics que tenen en comú l'actualitat i la violència.

Laura Serra
1 min
Testimonis de la violència

BARCELONA.El festival internacional més prestigiós del món dedicat al fotoperiodisme, el Visa pour l'Image de Perpinyà, ha sortit per primera vegada de la seva ciutat. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona coprodueix i exposa quatre projectes fotogràfics seleccionats entre les 28 exposicions que es van veure al certamen francès del setembre passat. Els quatre reportatges tenen en comú que retraten temes que van ser notícia el 2011 i, lamentablement, tots contenen dosis de violència més o menys explícita -resultat de la manca de llibertat, la guerra, el conflicte social i els desastres naturals-. El CCCB redobla així l'aposta pel fotoperiodisme gràcies a l'èxit que té cada edició de l'exposició del World Press Photo. Ahir el director i fundador del Visa pour l'Image, Jean-François Leroy, va anunciar que l' entente catalano-francesa tindrà continuïtat l'any que ve.

"El fotoperiodisme no disposa dels recursos necessaris per fer la feina com cal -va dir el director del CCCB, Marçal Sintes, referint-se a la crisi de la premsa-. La majoria de projectes són possibles gràcies a ajudes i beques internacionals". És el cas de les 165 fotografies exposades al CCCB, que aprofundeixen en els conflictes més enllà dels titulars.

La italiana Martina Bacigalupo, per exemple, denuncia en clau poètica el cas de les víctimes del conflicte a Uganda a través de la vida diària d'una dona mutilada. La fotògrafa creu en el poder de les imatges per canviar el món. "Completament. Al contrari del que es diu, que la gent vol entreteniment en comptes de llegir el diari, crec que la gent vol ser arrossegada cap a una història de veritat. Si no, mireu les 230.000 persones que van cada any a Perpinyà".

stats