Cultura 25/02/2012

'The artist' torna a arrasar i s'emporta 6 premis César del cinema francès

Carmen Maura guanya el premi a la millor actriu de repartiment per 'Les femmes du 6e étage'

Efe
2 min
Els guanyadors del premis Cèsar 2012

París'The artist' va ser ahir a la nit la gran triomfadora de la 37a edició dels César. Es va empotar 6 dels 10 premis als quals estava nominada. Va guanyar el de millor pel·licula, director (Michel Hazanavicius), actriu protagonista (Bérénice Bejo), fotografia, decorats i banda sonora. La pel·lícula es va imposar a les dues altres grans favorites: 'Polisse', de Maïwenn, i 'L'Exercice de l'Etat', de Pierre Schoeller, nominades, respectivament, a 13 i 11 categories.

"Per escurçar la cerimònia, que els guanyadors no agraeixin els premis als seus pares, perquè si us haguessin donat prou amor, avui no estaríeu al món del cinema", va dir l'animador de la gala, l'actor Antoine de Caunes, durant la qual es van entregar 21 guardons. Guillaume Canet, president de la gala, va destacar que el 2011 va deixar "una molt bona collita" per al cinema francès.

L'actriu madrilenya Carmen Maura es va emportar el César a la millor actriu de repartiment, el primer de la seva carrera, per la interpretació a 'Les femmes du 6e étage' ['Muchachas'], del director Philippe Le Guay. "Estic molt orgullosa de ser una actriu espanyola però aquesta nit sento que pertanyo a la família del cinema francès, i m'encanta, perquè em sento molt bé entre vosaltres", va dir l'actriu en francès.

La festa del cinema francès va reconèixer l'actriu Kate Winslet, que va rebre el César honorífic per la seva carrera. Als 36 anys, ja ha guanyat dos Oscars per 'Titanic' i 'El lector'. L'actriu també va recollir el premi al millor guió adaptat per la pel·lícula 'Un dios salvaje', en nom de l'escriptora francesa Yasmina Reza i Roman Polanski, el director del film, que no van assistir a la gala.

Després de l'èxit assolit als Globus d'Or i als César, 'The artist' competirà la matinada de demà per una desena d'Oscars. El film, que fa un homenatge al cinema mut, podria convertir-se en la primera pel·lícula estrangera que guanya el premi a la millor pel·lícula. "La nacionalitat de la pel·lícula depèn de qui se la pregunti", va dir Michel Hazanavicius a la premsa. El director va subratllar, a més, que com que és una pel·lícula muda, no hi ha l'obligació de definir-la.

La cinta estrangera estrenada el 2011 que més va agradar als acadèmics francesos va ser 'Una separación', de l'iranà Asghar Farhadi. Grégory Gadebois va guanyar el premi a l'actor revelació per 'Agéle et Tony', d'Alix Delaporte. Clotide Hesme va ser considerada com la millor actriu novella per la mateixa pel·licula. Va compartir el premi amb Naidra Ayadi, per 'Polisse'.

L'autor de còmics Joann Sfar i Antoine Delesvaux es van emportar el César al millor film d'animació per 'Le chat du Rabin'.

stats