Cultura 27/07/2017

Tots els arxius de Barcelona es traslladaran a Can Batlló

La Casa Ardiaca es museïtzarà i acollirà una hemeroteca i activitats culturals

Sílvia Marimon
2 min
Can Batlló

BarcelonaEl projecte és ambiciós: convertir Can Batlló en la seu de tots els arxius de Barcelona. Amb un pressupost de 47 milions d'euros, la nau central del complex industrial del barri de la Bordeta, llargament reivindicada pels veïns, es transformarà en un espai de cultura i de memòria històrica. En els seus 17.000 metres quadrats s'hi encabiran 50 quilòmetres de documentació, 4 milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics. Hi haurà documents que abracen dotze segles d’història, des del segle IX fins al XXI, i que actualment es troben dispersos entre els 21 centres d'arxiu i dependències municipals.

Activitats culturals a la Casa Ardiaca

La previsió és que l'edific entri en funcionament el 2022. Un dels arxius que s'hi traslladarà és l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, que des de fa quasi un segle és l'emblemàtica Casa Ardiaca, propietat de l'Ajuntament de Barcelona des del 1920. "La Casa Ardiaca és molt bonica però poc pràctica: la sala d'exposicions és molt petita, no hi ha taller de restauració i tenim bona part de la documentació en magatzems de la Zona Franca", explica l'arxiver

Memòria històrica

Can Batlló tindrà tres sales d'exposicions. Una de les sales es dedicarà a mostrar el patrimoni fotogràfic, audiovisual i arxivístic. Hi haurà també una sala on s'explicarà de forma interactiva la història de la ciutat de Barcelona, sales polivalents per a les entitats de memòria i aules didàctiques per a les escoles. També es podran fer consultes administratives: des d'expedients d'obres fins a llicències d'activitats, i hi haurà espais exclusius per als investigadors i cabines per a grups de recerca: "Ara totes aquestes consultes s'havien de fer a diferents llocs, els ciutadans s'havien de desplaçar i hi havia limitacions d'horaris –detalla Borràs–."Recuperarem arxius que teníem dispersos en magatzems i fins i tot alguns altres que havíem hagut d'externalitzar per manca d'espai". Per exemple, l'arxiu d'urbanisme en aquests moments és a Òdena (Anoia).

Reivindicacions veïnals

Can Batlló va estar en funcionament pràcticament fins al 2007. Propietat de la família Batlló fins a la Guerra Civil, va ser comprada pel tèrbol empresari Julio Muñoz Ramonet, que la va acabar convertint en una espècie de polígon industrial. Després que cessés l’activitat, el juny del 2011, el veïnat de la Bordeta, organitzat en la Plataforma de Can Batlló, va entrar al recinte i va aconseguir la cessió del Bloc 11, que actualment és un espai autogestionat. “L'arxiu és un projecte magnífic i encoratjador però potser no és el millor per al barri”, opina l’impulsor de la plataforma, Josep Maria Domingo. Des de la plataforma treballen en 40 projectes comunitaris, 12 dels quals estan aturats per falta d’espai i reclamen un espai en el futur centre arxivístic, reivindicació que el consistori veu possible de complir.

stats