Cultura 06/12/2015

El govern espanyol demanarà a Colòmbia informació sobre la troballa del galió 'San José'

El vaixell, que duia un carregament d'or, plata i pedres precioses, va ser enfonsat per una flota anglesa l'any 1708

ARA / Agències
2 min
Una rèplica del galió San José a Cartagena de Indias (Colòmbia) / EFE

BarcelonaEl govern espanyol demanarà "informació precisa" sobre les restes del galió 'San José' trobades davant la costa de Cartagena de Indias (Colòmbia). És a dir, primer analitzarà la informació que proporcioni el govern colombià. "Després decidirem quines actuacions es poden adoptar en defensa d'allò que nosaltres entenem que és el patrimoni subaquàtic i el respecte a les convencions de la Unesco", ha explicat el secretari d'estat de Cultura espanyol, José María Lasalle.

El cas del 'San José' podria tenir algunes similituds amb el de la fragata 'Nuestra Señora de las Mercedes', el carregament de la qual va ser recuperat per l'empresa d'exploracions submarines Odissey en aigües internacionals a prop de l'Algarve portuguès i que després de cinc anys de litigi va passar a mans de l'estat espanyol. Tanmateix, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ja ha assegurat que el galió "és patrimoni de tots els colombians i protegir-lo és un propòsit nacional". Per això mateix no ha transcendit encara el lloc exacte de la troballa.

El 'San José' va ser enfonsat per vaixells anglesos l'any 1708 amb les bodegues plenes d'un carregament d'or, plata i pedres precioses, a més d'espècies i altres mercaderies. Es tracta d'un tresor el valor del qual és difícil de calcular, tot i que podria ser superior als 5.000 milions d'euros.

El 'San José' és una de les joies de la corona dels buscadors de tresors al Carib, i el primer intent per trobar-lo va ser el 1981, quan la companyia nord-americana Sea Search Armada va informar el govern colombià que pretenia començar a buscar-lo a canvi de quedar-se amb el 50% del seu valor. Les negociacions no van prosperar, i molts anys després, el 2011, un tribunal de Washington va declarar que el galió, si mai es trobava, seria propietat de l'estat colombià.

Sobre el 'San José' hi ha molta informació procedent sobretot de l'Arxiu d'Indies, però fins que no sigui reflotat no se sabrà exactament quin secret amaguen les bodegues i en quin estat es troba aquell tresor. Se sap, per exemple, que era un vaixell de 1.200 tones que duia una tripulació de 600 homes (dels quals una desena van sobreviure al naufragi) i que tenia una seixantena de canons. També es coneix la ruta que havia de fer: sortir de Cadis, arribar a Cartagena de Indias i passar per altres ports del Carib abans d'anar cap a l'Havana i tornar a Espanya. Però no va arribar a Cuba, perquè una flota anglesa el va enfonsar segurament el 8 de juny del 1708.

Amb els anys, les restes del galió es van convertir en una llegenda, fins que el govern colombià va anunciar que el 27 de novembre havien localitzat i identificat, "sense cap mena de dubte", el 'San José'. No era una feina fàcil, perquè aquelles aigües són un immens cementiri de vaixells enfonsats. La prova que ha permès identificar-lo són unes fotografies en què es distingeixen els canons del 'San José'. En la troballa del 'San José' hi han participat l'Institut Colombià d'Antropologia i Història (ICANH), l'armada colombiana i diversos científics internacionals.

stats