Patrimoni
Cultura 28/02/2013

Troben restes d'un edifici públic romà al casc vell de Tortosa

L'equip d'arqueòlegs assegura que la troballa constata que Tortosa era l'urbs més important entre Tarragona i Sagunt

Efe
2 min

TortosaUn equip d'arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha trobat restes d'un edifici públic romà al casc antic de Tortosa, d'entre els segles I i II d. C.

Les restes s'han localitzat a la seu de l'Hospitalitat de Lurdes, un edifici annex al palau episcopal, i correspondrien a un mur de tres metres d'alçada i 80 centímetres d'amplada que, per la tècnica constructiva utilitzada, formarien part de l'estructura d'un edifici públic, possiblement un temple o les restes d'un fòrum.

Segons els tècnics que treballen en l'excavació, encara no s'ha pogut determinar amb exactitud de quin tipus de construcció es tracta perquè no s'ha pogut arribar a la base de l'estructura, que estaria formada per una base de formigó, pedra arenosa i carreus.

Aquesta estructura s'hauria utilitzat després com a espai funerari, com ho demostra el descobriment d'una inhumació infantil al mateix lloc, que possiblement dataria del segle V d. C. Els arqueòlegs han qualificat d'"excepcional" aquesta troballa, que demostra "la importància política i econòmica de la ciutat de Tortosa en l'època de l'Alt Imperi Romà", ha dit el director de l'excavació, Ramon Ferré. Ferré ha assegurat que aquestes restes del que va ser una ciutat romana posen en evidència que "Tortosa era l'urbs més important de tot l'arc mediterrani entre Tarragona i Sagunt"."Si abans només teníem textos o monedes que ratificaven aquest passat tan antic, ara tenim la demostració arquitectònica", ha explicat Jordi Diloli, arqueòleg del grup universitari responsable d'aquestes excavacions.

"A partir d'aquí, hem de començar una tasca d'investigació per descobrir més restes del ric patrimoni que amaga aquesta ciutat", ha continuat Diloli, que també ha recalcat que els últims anys la investigació arqueològica a la capital del Baix Ebre no ha estat fàcil a causa de la poca predisposició de les diferents administracions. Els responsables del bisbat, com a promotors de les obres, han assegurat sentir-se "molt orgullosos del descobriment" i han mostrat la seva predisposició a seguir col·laborant amb l'equip d'arqueòlegs de la URV

stats