Cultura 08/01/2011

Tanca la tomba de Tutankamon

El tancament de la tomba de Tutankamon se suma al tancament d'altres dues tombres "irrepetibles" de la Vall dels Reis. S'estan realitzan rèpliques de les tombes que estaran llestes en dos mesos i que podran ser visitades.

Antoni Ribas Tur
2 min

BarcelonaLa humitat causada per la respiració i la suor dels turistes afecta l’estat de conservació de les tombes de la Vall dels Reis. I per aturar-ho, Zahi Hawas, secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats egipci ha declarat que la tomba de Tutankamon tancarà les portes al públic en breu per evitar-ne la degradació. El tancament de l’única tomba que va ser descoberta intacta, el 1922 per l’arqueòleg britànic Howard Carter, se suma a la clausura de dos altres enterraments “irrepetibles”, els del faraó Seti i la de la reina Nefertari, que ja no són accessibles per als visitants de la Vall dels Reis. “Aquestes tombes”, va afirmar Hawas a Efe, “es destruiran totalment d’aquí a dos cents anys a causa de la respiració dels turistes”.

D’altra banda, un grup d’experts ja ha començat a treure imatges amb l’ús de raigs làser de les pintures i jeroglífics que decoren els murs de les tres tombes per fer-ne rèpliques que es construiran a la mateixa Vall dels Reis i que estaran llestes en dos mesos. Les veus discordants amb aquesta mesura ja comencen a parlar de la “Vall de les rèpliques”. “L’única manera de protegir aquestes antiguitats és tancar-les i fer-ne rèpliques” va afegir Hawas, al mateix temps que va afirmar que aquestes mesures només representen el començament d’un projecte de conservació que podria contemplar altres tancaments.

Un cop tancades, les tombes originals només podran ser visitades per especialistes en arqueologia que, així i tot, hauran de pagar unes entrades “caríssimes”. Sobre la repercussió que aquesta mesura pugui tenir sobre el turisme, Hawas sosté que quan a França es va fer una rèplica de les coves de Lascaux i es va prohibir la visita a les coves originals, el nombre de visitants no va disminuir, i confia que a Egipte es produeixi la mateixa situació.

stats