Cinema
Cultura 29/04/2012

València acull una mostra sobre el cineasta Jan Svankmajer

La Filmoteca valenciana dedica una retrospectiva a l'animador txec, que ha influït l'obra de directors com ara Tim Burton i Terry Gilliam

Efe
1 min
Jan

ValènciaUn total de 50 peces, des esbossos a 'collages', passant per material del rodatge de la seva última pel·lícula, 'Surviving life', es reuneixen a la mostra que se celebra a València sobre el cineasta Jan Svankmajer, un dels directors txecs del cinema d'animació més coneguts. La Facultat de Belles Arts Sant Carles de la Universitat Politècnica de València acull fins al 30 de juny aquesta exposició, organitzada pel Centre Txec de Madrid, la Filmoteca Valenciana i el Màster en Animació de la UPV, que, provinent de Nova York posteriorment viatjarà a Txèquia i París. L'exposició forma part d'un projecte únic sobre l'obra del cineasta txec, conformat per una retrospectiva completa de la seva filmografia que es projectarà fins al 19 de maig a la Filmoteca valenciana.

La mostra, que es podrà veure a la nova sala d'exposicions Josep Renau, està conformada per 50 peces que s'acompanyen d'una projecció i d'una petita selecció d'altres documents vinculats amb l'obra i la trajectòria del cineasta txec, exposats en vitrines, a més de textos en vinil, entre els quals destaca un extracte del decàleg del veterà animador, escultor i poeta txec.

Nascut a Praga el 1934, Jan Svankmajer és una de les figures més importants del cinema txec i la seva obra, vinculada al truc i a l'animació, està formada per 27 curtmetratges i 6 llargmetratges, que han influït en directors com ara Tim Burton, Terry Gilliam o els germans Quay, entre d'altres.

El seu últim llargmetratge, "Surviving life", és una delirant reflexió sobre el pes dels somnis en les nostres vides. Mitjançant la barreja d'animació i acció real, la pel·lícula narra l'obsessió d'un home per trobar la dona dels seus somnis.

stats