Cultura 25/08/2011

Localitzats, en una petita església anglesa, dos vitralls que van fascinar Van Gogh

Un historiador de l'art britànic ha descobert a l'església de Saint Andrews, a Owslebury, els dos vitralls que van inspirar el pintor holandès

Redacció
2 min
La filla del comte que va encarregar el vitrall, representada com la Mare de Déu

BarcelonaDos vitralls d'una petita església de Hampshire han estat identificats com els que van inspirar el jove Van Gogh. Des de la seva mort, el 1890, els experts han estudiat minuciosament els seus escrits, però fins ara no havien localitzat aquests vitralls que el van fascinar, segons informa el diari The Guardian.

L'historiador de l'art Max Donnelly finalment ha establert que les finestres són a l'església de Saint Andrews, a Owslebury, a prop de Winchester. Els vitralls, que es troben a poc més d'un metre d'alçada, els va encarregar William Carnegie, vuitè comte de Northesk, en memòria de la seva esposa i filla, que van morir abans que ell. Les dues dones es representen com la Mare de Déu.

Van Gogh va veure els dissenys dels vitralls a l'estudi de les vidriers Cottier, a Londres, el 1876. Aleshores va escriure al seu germà: "He vist els esbossos per dos finestrals d'una església. Al mig d'un dels finestrals hi ha el retrat d'una dona gran amb un rostre noble, i amb la llegenda “Es faci la teva voluntat” escrita a sota; a l'altre, hi ha el retrat de la seva filla, amb la llegenda “La fe és la substància de les coses que s'esperen, la convicció del que no es veu”.

Des que es van instal·lar a Saint Andrews, aquests vitralls han estat molt admirats, però fins ara no se'ls havia relacionat amb Van Gogh. Donnelly hi va establir la connexió mentre feia recerca sobre els vitralls de Cottier i va veure fotografies dels vitralls de Saint Andrews. Una de les inscripcions va canviar entre el disseny i la construcció, però no hi ha dubte que són els mateixos que va admirar Van Gogh. "En vaig veure una referència a l'església d'Owslebury i vaig aconseguir fer-ne algunes fotografies." Va ser llavors quan les campanes van començar a sonar, gairebé al mateix temps que l'exposició de les cartes de Van Gogh a la Royal Academy. "Malgrat que aquesta carta no formava part de l'exposició, vaig recordar el que havia escrit al seu germà”.

Aleshores, Donnelly es va posar en contacte amb els descendents del comte, que el van dirigir a l'àlbum familiar. "Hi vaig trobar fotografies de les persones involucrades i les fotografies dels dissenys que Van Gogh havia descrit", recorda Donnelly. "Suposo que el vuitè comte va enviar còpies als membres de la família per mostrar-los què tenia la intenció de fer a l'església en memòria de la seva esposa i filla. "Això va demostrar que les finestres eren les que Van Gogh havia vist."

Donnelly sosté que Van Gogh hi devia veure els esbossos quan vivia a Isleworth, a l'oest de Londres, i feia de mestre a l'escola del capellà Thomas Slade-Jones.

"Els vitralls són impactants i peculiars, i li devien agradar per un bon nombre de raons", va dir Donnelly. "Ell era molt religiós, sabia que eren per als finestrals d'una església i qui eren els personatges representats. En aquell moment, Van Gogh estava molt interessat en el camí de la vida." Donnelly escriu sobre aquest descobriment en la pròxima edició del Burlington Magazine.

stats