Cultura 08/05/2012

Vargas Llosa: "Espero que el corrent independentista, tan estès i popular a Catalunya, vagi corrent cap a un cabal minoritari"'

El Nobel de literatura diu en un acte amb Sánchez Dragó a Madrid que els toros tornaran a Catalunya

1 min

Mario Vargas Llosa va inaugurar aquest dilluns al vespre l'Espacio Arte y Cultura dedicat a la tauromàquia a Madrid, prop de la plaça de toros de Las Ventas. En una trobada amb l'escriptor Fernando Sánchez Dragó, el Nobel de literatura peruà va manifestar que "Catalunya té vocació de modernitat, expressada en la cultura, i els toros hi tornaran". "Seguiran apareixent toreros catalans i l'afició s'hi bolcarà en les seves places", va proclamar l'autor de 'La fiesta del chivo' abans d'afegir que "espero que el corrent independentista, tan estès i popular a Catalunya vagi corrent cap a un cabal minoritari". Per l'escriptor peruà, aquest fet "no revela un amor al toro, sinó que té una intenció separatista per demostrar que Catalunya no pertany a Espanya".

Vargas Llosa es va mostrar esperançat: "La 'fiesta' sobreviurà a aquest i a altres intents abolicionistes", i va advertir que no és lògic prohibir-la als menors, ja que considera que els toros són "alta pedagogia". "Jo vaig portar els meus fills a la plaça quan eren petits i cap d'ells m'ha sortit cruel, perquè aquest és un espectacle de creació de bellesa com la poesia, la música i la novel·la". Amb tot, l'escriptor considera que "els antitaurins tenen diversos fronts, i hi ha una cultura animalista respectable que hi veu crueltat", encara que adverteix que és "una interpretació equivocada".

Sánchez Dragó va recordar amb ironia a Vargas Llosa que Hemingway va dir una vegada que hagués preferit "tallar una orella a Las Ventas abans que guanyar el premi Nobel". Vargas Llosa li va contestar que "no s'ha de barrejar l'aigua amb l'oli: l'ideal és rebre el Nobel i l'orella a Las Ventas".

stats