Memòria Històrica
Cultura 14/06/2011

Víctimes del franquisme demanaran a Educació que retiri les ajudes a la Real Academia de la Historia

Els firmants de la petició, que es presentarà el dijous al Ministeri d'Educació, demanen que es deneguin les ajudes públiques i s'exigeixi la devolució de les subvencions atorgades a l'entitat responsable del Diccionario Biográfico

Efe
1 min

MadridFamiliars de les víctimes del franquisme, associacions de la Memòria Històrica i ciutadans han subscrit un escrit de protesta contra el polèmic Diccionario Biográfico Espanyol. En aquest escrit, que l'Associació de Descendents de l'Exili entregarà el dijous al Ministeri d'Educació, demanen que no es concedeixin més ajudes públiques a la Real Academia de la Historia (RAH). Aquesta entitat està subvencionada pel govern espanyol, qui també ha pagat els més de 6 milions d'euros que ha costat la titànica obra.

Les 1.320 persones i associacions que donen suport al document, asseguren sentir-se "indignats i ultratjats per les interpretacions històriques" que es realitzen en el diccionari elaborat per la RAH. Els firmants demanen al Govern que es deneguin noves ajudes públiques i s'exigeix la devolució de les subvencions atorgades a la RAH si no es retiren aquestes biografies i "altres que poguessin incórrer en la falsificació de la història, tant en l'edició escrita com en la digital".

En el seu escrit, consideren que aquestes biografies "justifiquen l'odi a la violència contra persones físiques o jurídiques, i enalteixen i justifiquen delictes contra els Drets Humans" i inclouen "mentides i calúmnies". Descripcions com la de Luis Suárez, qui assegura al diccionari que el règim de Franco va ser "autoritari però no totalitari", lloa la valentia militar del general i en cap cas parla de la repressió que va dur a terme, "desacrediten, menyspreen i humilien les víctimes". Els representants de les associacions també entregaran una còpia de la petició al Congrés dels Diputats.

stats