Literatura
Cultura 17/12/2010

Viladecans es prepara per a la Nit de Sant Llúcia

L'Àtrium de Viladecans acollirà aquest vespre la festa de les lletres catalanes, una cerimònia en què es faran públics els guanyadors dels principals premis de literatura catalana, entre els quals hi ha el Premi Sant Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia i el Mercè Rodoreda de narrativa.

Redacció
2 min
Xavier Bosch, guanyador del 2009

ViladecansHi ha una gran expectació per saber qui rellevarà Xavier Bosch, que l'any passat va rebre el Sant Jordi per la seva novel·la Se sabrà tot. La crisi, no obstant, ha obligat Òmnium Cultural, organitzadora de l'esdeveniment, a canviar el tradicional sopar per un còctel a peu dret.

Amb el seu pas per Viladecans, es manté la itinerància de la festa pel territori català. L’any 2009 va ser Terrassa qui va acollir La Nit, i entre les ciutats més recents també s'hi troben Barcelona, Reus, Girona i la Seu d’Urgell. "‘Per nosaltres és una forma d’arrelar en els diferents punts del país, de fer visible l’oferta d’Òmnium Cultural que està disposada a treballar amb les administracions, en aquest cas amb l’Ajuntament de Viladecans, amb la celebració a la ciutat d’aquest esdeveniment de les lletres catalanes", va comentar fa uns dies Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural.

Per la seva part, Carles Ruiz, alcalde de Viladecans va voler lligar l’esdeveniment amb l’inici de les celebracions del mil·lenari de la ciutat. "La celebració d'aquest acte representa un doble orgull, per una part oferir la nostra ciutat per acollir l’esdeveniment més important de l’àmbit lingüístic català i d’altra banda podem considerar-lo el primer acte de les celebracions del mil·lenari de Viladecans que se celebrarà al llarg de l’any vinent", va dir.

La Nit de Santa Llúcia, festa de les lletres catalanes, organitzada per l’Òmnium Cultural des dels seus orígens és considerada la vetllada literària més important en llengua catalana. Entre la llarga llista de premiats hi ha molts dels principals noms de la literatura catalana contemporània.

Durant la Nit de Santa Llúcia s’atorgaran onze guardons, entre els quals el premi Sant Jordi de novel·la, el Mercè Rodoreda de contes i narracions, i el Carles Riba de poesia. La principal novetat d’aquesta edició és la conversió dels premis de ràdio i televisió, que es lliuren des del 1980, en un de sol, el Premi Òmnium de Comunicació, de manera que s'obre a qualsevol suport. El jurat el formaran socis d'Òmnium Cultural, tots ells professionals del sector: Rita Marzoa, Saül Gordillo, Sebastià Serrano, Tatxo Benet i Francesc-Marc Álvaro.

stats