ARQUITECTURA
Cultura 27/02/2012

L'arquitecte xinès Wang Shu, guardonat amb el premi Pritzker

El jurat del premi considerat el Nobel d'arquitectura reconeix la importància de l'urbanisme que s'està desenvolupant al gegant asiàtic

Efe
1 min
L'arquitecte xinès Wang Shu / Zhu Chenzhou

MadridL'arquitecte xinès Wang Shu, de 48 anys, ha sigut guardonat amb el premi Pritzker, el Nobel d'arquitectura. El jurat del premi ha guardonat Shu per la seva obra artesanal, respectuosa amb el medi ambient (utilitza material reciclat) i de gran profunditat filosòfica. "Ha sabut adoptar la modernitat constructiva a la realitat local i tradicional xinesa. Ha fet una obra atemporal, arrelada al seu context i tot i així universal", en paraules del xilè Alejandro Aravena.

Entre les seves creacions més rellevants destaquen el Museu d'Història de la ciutat portuària de Ningbo, la biblioteca del Col·legi Wenzheng, a la Universitat de Suzhou, i el Campus Xiangshan de Belles Arts de Hangzhou, així com el pavelló de Tengtou-Ningbo de l'Expo de Xangai. L'obra de Shu s'ha desenvolupat sobretot a Hangzhou, a 170 quilòmetres al sud-oest de Xangai, on dirigeix des del 1997 amb la seva muller l'Estudi d'Arquitectura Amateur.

El premi –que han guanyat arquitectes com Norman Foster, Rafael Moneo, Richard Rogers, Soto de Moura, Frank Gehry o Niemeyer– consisteix en 100.000 dòlars i una medalla de bronze amb la inscripició llatina 'Firmitas, Utilitas, Venustas' (Fermesa, utilitat i bellesa), el lema de Vitruvi, considerat un dels pares de l'arquitectura. El guardó s'entregarà per primer cop en la seva història el 25 de maig a Pequín.

stats