TEATRE
Cultura 28/06/2012

Xavier Albertí serà el nou director del Teatre Nacional

Substituirà Sergi Belbel a partir de la temporada 2013-14. La seva candidatura ha superat les de Carme Portaceli, Oriol Broggi i Josep Maria Mestres

Ara
2 min
El director teatral Xavier Albertí

BarcelonaEl consell d'administració del Teatre Nacional de Catalunya ha aprovat avui dijous 28 de juny el nomenament de Xavier Albertí com a director del TNC a partir del juliol del 2013 i per quatre anys prorrogables, en substitució de Sergi Belbel, que deixarà el càrrec el juny del 2013.

Els altres candidats al càrrec –que sonaven amb més força– eren Josep Maria Mestres, Carme Portaceli i Oriol Broggi. Finalment, "el consell d'administració ha valorat la trajectòria professional de Xavier Albertí, la seva capacitat per elaborar una programació amb un alt nivell d'excel·lència i de qualitat artística i la seva idoneïtat per respondre als objectius estratègics del TNC", segons la nota que ha emès la conselleria de Cultura.

Xavier Albertí és compositor i llicenciat en direcció a l'Institut del Teatre. Va dirigir el Festival Grec del 1996 al 1999, i del 2004 al 2006 va dirigir l'àrea de creació de l'Institut Ramon Llull. Va ser director de serveis culturals de l'Institut del Teatre de Barcelona i ha estat docent, a banda del mateix Institut del Teatre, de diverses escoles, com l'Obrador de la Sala Beckett. El 2008 va fundar la companyia La Reina de la Nit, amb Lluïsa Cunillé, amb qui ha creat diverses obres. Entre les seves darreres estrenes hi ha 'Jo, Dalí', òpera de Xavier Benguerel; 'Dues dones que ballen', de Josep Maria Benet i Jornet; 'Vida privada', adaptació de la novel·la de Josep Maria de Sagarra; 'Al cel', un oratori per a Jacint Verdaguer, de Narcís Comadira; 'El Bordell', de Lluïsa Cunillé, o 'Soterrani', de Josep Maria Benet i Jornet.

Albertí tindrà l'encàrrec de garantir la diversitat de la programació, amb el patrimoni teatral català i universal com a eix fonamental; incentivar la creació contemporània i la innovació amb nous llenguatges artístics; impulsar la llengua catalana i fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques, i promoure la projecció internacional del TNC.

stats