ART
Cultura 05/03/2015

Els antiquaris catalans es reconcilien i tornen a muntar una fira

“Hem viscut dues crisis: l’econòmica ha tapat una crisi conjuntural del sector”, deia ahir Carles Xarrié, el president del Gremi d’Antiquaris de Catalunya, durant la jornada inaugural de la Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona (FAMA 2015) a les Drassanes

A.r.t.
2 min

Barcelona“Hem viscut dues crisis: l’econòmica ha tapat una crisi conjuntural del sector”, deia ahir Carles Xarrié, el president del Gremi d’Antiquaris de Catalunya, durant la jornada inaugural de la Fira d’Art Modern i Antic de Barcelona (FAMA 2015) a les Drassanes. “Hem hagut de replantejar-nos com entenem el mercat i reinventar-nos. Ens hem obert al món per necessitat i hem adoptat sistemes de venda del mercat internacional. Cada vegada hem hagut d’especialitzar-nos més i aportar un valor afegit. Ha de ser diferent comprar la mateixa peça a un antiquari o a un altre”, va subratllar Xarrié.

L’última fira dels antiquaris de Barcelona es va celebrar el 2012 i no s’havia tornat a organitzar arran de les diferències internes entre els professionals del sector. “No tenir una fira a Barcelona era un pecat”, va dir Maria Guirao de la galeria Gothsland. “El comitè ha de ser exigent”, va apuntar l’antiquari Artur Ramon, l’únic català que participa en la fira Tefaf de Maastricht. “Això farà que la fira agafi embranzida -va afegir-. Hem de recuperar el pols perquè la gent ha estat molt desorientada”. Els 34 participants a FAMA 2015, que hi presenten prop de 20.000 peces, semblen haver preparat els seus estands a consciència. La llista de grans noms que exposaran fins diumenge és llarga: Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Modest Urgell, Joaquim Torres Garcia, Ricard Canals, Joaquim Sunyer, Joan Miró, Pablo Picasso, Josep Maria Subirachs, Antoni Clavé, Antoni Tàpies, Jaume Plensa i Miquel Barceló. Així i tot, també s’hi poden trobar antiguitats egípcies, pintura medieval, mobles modernistes, art africà i objectes cartogràfics.

De 60 euros fins a 500.000

El ventall de preus està pensat per a tots els públics: des dels 60 euros del gravat eròtic japonès més econòmic de la galeria Kotobuki - La Cabinet Japonais fins als 500.000 euros. Entre les més cares hi ha, a la galeria J. Bagot, un rar mosaic romà amb una escena de Pèlops i Hipodàmia i un bust grec que probablement representa la deessa Demèter. Estan valorats, respectivament, en 160.000 i 225.000 euros. A més, la galeria Riera exposa Port, un oli de Torres-Garcia de 220.000 euros.

La fira està plena de sorpreses agradables: Xarrié Antiquari té una Visitació d’Antoni Viladomat, David Cervelló un oli de Feliu Elias, Interior amb figura, i la Galeria Bernat, especialitzada en art medieval, dues taules de Llorenç Saragossà i Joan Reixach. Una de les últimes troballes d’Albert Martí (Palau Antiguitats) és un Sant Antoni de Joan de Borgonya, i també exposa un penell gòtic, un dibuix ginecològic de Ramon Martí Alsina i una de les poques obres en mans privades -un paisatge- de Maria Isabel de Borbó, filla de Carles IV i la mare de la reina Maria Cristina.

Artur Ramon exposa una àmplia selecció de dibuixos d’artistes com Ramon Casas i Xavier Gosé, entre d’altres, i també ven Gerro de flors, un oli delicat del pintor postimpressionista Pau Roig i un altre oli de flors d’Olga Sacharoff. Fernando Pinós exposa el dibuix que Miró va fer el 1962 per al guanyador de la primera edició del premi de dibuix que porta el seu nom i la figura d’una Manola d’Ismael Smith.

stats