MÚSICA
Cultura 22/07/2012

Un any sense Amy Winehouse en 10 notícies pòstumes

La diva soul va morir el 23 de juliol, als 27 anys, d'una sobredosi d'alcohol. Nous temes musicals, un llibre biogràfic i fins i tot una col·lecció de moda l'han mantingut als titulars

Laura Serra
3 min

BarcelonaAmy Winehouse, la cantant que va revolucionar el soul, va viure al límit i va morir prematurament ara fa un any, el 23 de juliol de 2011. Tenia 27 anys i es va unir així al trist 'Club dels 27'.

Davant de la seva antiga casa, a Camden, hi segueixen apareixent cada dia espelmes, cartes de records i flors com les que fa un any van envair el lloc. Coincidint amb el primer aniversari de la seva mort, l'estació de metro de Camden Town ha lluït durant les últimes dues setmanes un mural amb el retrat de Winehouse. Els temes més famosos de la cantant sonen en gairebé cada local i la seva imatge és omnipresent a les botigues, els pubs que freqüentava o, fins i tot, en l'aspecte físic de molts dels els vianants que imiten el seu inconfusible estil.

Winehouse, notícia al llarg d'un any

1. Només dos dies després de la seva mort, 'Black to black' va tornar al top 10 dels més venuts i al cap d'una setmana ja era número 4 de vendes, tot i que havia sortir a la venda l'octubre del 2006, cinc anys abans.

2. El 14 de setembre del 2011, el dia que hagués fet 28 anys, Tony Bennet, que havia gravat un tema amb la cantant al març per a un disc de duets del veterà músic, va publicar 'Body and soul' i el videoclip del tema, un contrast impactant i seductor amb una Winehouse en forma.

3. Al novembre es revela la causa de la seva mort: l'alcohol li va causar una aturada cardiorespiratòria –multiplicava per 5 el límit permès d'alcohol a la sang per conduir–, però no tenia restes de drogues al cos.

4. Al novembre es va subhastar el vestit que Amy portava a la portada de 'Black to Black'. La Fundació Museu de la Moda de Xile el va adquirir per 43.200 lliures (50.000 euros), quadruplicant el preu de sortida. Winehouse ja era una icona històrica.

5. Al desembre es va publicar el seu disc pòstum 'Lioness: Hidden Treasures'. El disc incloïa només dues composicions noves i 'Body & soul' i la resta de temes eren enregistraments descartats en vida per Winehouse de les sessions de Frank i Back to black. Va arribar directament al capdamunt de les vendes: 1 a Anglaterra i 5 als EUA.

6. Winehouse havia treballat amb Fred Perry una col·lecció de roba per a la primavera del 2012. La firma va acordar amb la família llançar la col·lecció i donar la recaptació a l'Amy Winehouse Foundation que el pare de la cantant havia fundat poc després de la mort de la seva filla per a ajudar joves marginals o addictes.

7. Al febrer, el duet Winehouse-Bennet guanya un Grammy a la millor interpretació.

8. Al juny, el pare de Winehouse publica el llibre: 'Amy, my daughter' (Amy, la meva filla). El pare explica en ordre cronològic des que va néixer la cantant fins al moment en què, amb els seus amics més propers, va haver de reconèixer el cos de la seva filla al tanatori. "Era com si s'hagués quedat adormida", diu el xofer de professió. També explica com la cantant va caure en les addiccions i els intents de la família per ajudar-la.

9. Aquest juliol ha sortit un nou tema de Winehouse amb el raper Nas. Ja havia sortit un tema nou de tots dos a l'àlbum de Winehouse, 'Like smoke', i ara repescaven un nou tema: 'Cherry wine' inclòs a l'àlbum 'Life is good'.

10. Després del primer aniversari de la mort, a finals del 2013, s'instal·larà una estàtua de bronze en honor de la jove al recinte musical Roundhouse, probablement al balcó del primer pis de l'edifici. Prop d'on va morir.

stats