EL RETORN DEL ROCK CATALÀ
Cultura 14/11/2011

25 anys boig per Sau

En els seus dotze anys de trajectòria Sau van actuar al Palau Sant Jordi, però mai al Palau de la Música. Quan es commemoren 25 anys de la formació del grup, Pep Sala hi porta demà les cançons del duo.

Marta Salicrú
3 min
Poemes i promeses 01. Pep Sala i Carles Sabater, el 1992, en la gira de promoció d'El més gran dels pecadors -el quart treball de Sau-, un dels moments de més èxit del duo. 02. Sala, dinou anys després,  en la presentació la setmana passada del concert al Palau de la Música.

BarcelonaA l'agost va fer 25 anys del dia en què Pep Sala i Carles Sabater van fundar Sau. Era el 1986, Sala era el director de l'Aula d'Estudis Musicals de Vic i Sabater es guanyava la vida com a actor. Van batejar el grup amb el nom del poble on van donar forma al projecte, Vilanova de Sau, i es van convertir en una de les peces claus de l'escena del que es va anomenar rock català, la que va reunir gairebé 21.000 persones en el concert al Palau Sant Jordi del 14 de juny del 1991.

El 13 de febrer del 1999 Carles Sabater va patir un atac de cor tot just acabar el primer concert amb què Sau començaven la gira XII, a Vilafranca del Penedès. I tot i que el compositor del grup era Pep Sala, amb la mort de Sabater, veu i carismàtic frontman, Sau es va acabar i va deixar assignatures pendents com tocar al Palau de la Música. Però demà les cançons de Sau sonaran al temple musical barceloní. El cicle de concerts BandAutors ha convidat Pep Sala a recuperar en directe les cançons de Sau a propòsit del 25è aniversari de la formació del duo, en un concert que vol ser un homenatge però no una celebració. "Sense el Carles no hi ha res a celebrar", va dir Pep Sala la setmana passada, en la presentació del concert.

Cançons de totes les èpoques

Sala també va voler deixar clar que el concert de demà és un directe d'ell i la seva banda. "És impossible fer un concert de Sau sense el Carles", va afirmar. Per això no ha volgut reunir els músics que van tocar amb Sau, tot i que entre la banda que l'acompanyarà hi ha dos intèrprets que en van formar part, un d'ells, el teclista Ramon Altimir, que va gravar els dos discos essencials del duo, Quina nit (1990) i El més gran dels pecadors (1991).

Sala va voler marcar distàncies entre el concert al Palau i el que va fer en ocasió del vintè aniversari d'El més gran dels pecadors al juny, al teatre Arteria Paral·lel. "Tocarem cançons de totes les èpoques de Sau", a diferència del concert del juny, en què només van tocar cançons d'aquell disc. Pel que fa al repertori, "la tria de les cançons ha estat personal, una mica egoista", va reconèixer Sala. "He triat les cançons pensant en mi mateix. És un concert que vull gaudir-lo jo, perquè així la gent d'aquella època el gaudirà amb mi", afegia.

Segons Sala, el repertori no serà del tot previsible. "Hi haurà cançons que sorprendran -va advertir-. No serà un concert purament de hits, tot i que sí que ho seran la gran majoria". Sala va explicar que per recuperar algunes d'aquestes cançons menys previsibles va haver de tornar a escoltar els discos de Sau per recordar com es tocaven. I es va emportar una sorpresa agradable. "Pensava que sonarien molt més rancis, els he trobat prou vigents. No érem tan dolents".

Les cançons tampoc no sonaran de la mateixa manera que sonaven en els concerts de Sau. "Moltes d'aquestes cançons les he anat interpretant, i les cançons evolucionen -va dir Sala-. He de tenir certa llicència per interpretar-les des de la perspectiva actual. No puc tenir el mateix punt de vista als 50 anys que als 25".

La diferència essencial, però, serà la veu, que anirà a càrrec de Sala. I, com ell mateix reconeix, és molt diferent de la de Carles Sabater. "Jo no intento cantar com el Carles, sinó cantar les cançons com les cantava jo quan feia les melodies, abans de posar-hi lletra plegats", va explicar Sala. ¿I què pensaria Sabater si pogués veure el seu company assumint la veu de Sau? "Si el Carles pogués veure el concert, estic segur que agafaria un taxi i pujaria a l'escenari abans que hagués acabat la primera cançó", va dir Sala.

La reunió de Sopa de Cabra

Sala va valorar l'èxit de la reunió de Sopa de Cabra. "És festa major -va dir-. És una gran notícia que cantant en català es puguin omplir tres Sant Jordi". Pel que fa a l'altre Palau, Sala va admetre que el fet que Sau no arribessin a tocar al Palau de la Música era una "una petita espina" que tenia clavada. "En aquella època era molt complicat fer-ho", va dir, i va afirmar que és "molt bo per a la música del país i per al país" que el Palau de la Música estigui obert als grups del pop català actual.

stats