Art
Cultura 05/05/2011

Els artistes del mur de Berlín demanden la ciutat per drets d'autor

Els creadors reclamen compensacions econòmiques després que el municipi repintés alguna de les obres pel 20è aniversari del mur

Redacció
1 min

BarcelonaLa controvèrsia ha arribat a la galeria East Side Gallery del mur de Berlín, segons recull The Guardian. Vint-i-un artistes de la ciutat han demandat l'Ajuntament de Berlín per haver eliminat algunes de les pintures originals sense el permís dels autors.

El mur d'1,3 quilòmetres que durant prop de trenta anys va dividir la ciutat es va convertir en un aparador de la creativitat dels seus artistes, a partir de 1989. La restauració per celebrar el 20è aniversari de la caiguda va representar la desaparició d'alguna de les obres.

En la demanda presentada aquesta setmana al jutjat de Berlín, els implicats han explicat que el municipi va oferir 3.000 € perquè cada artista redecorés el mur amb la seva pintura original. També se'ls va advertir que si refusaven l'oferiment, es contractaria algú extern per recrear –falsificar, segons els artistes– l'obra.

Però els artistes consideren que 3.000 € és una oferta poc justa, en comparació amb els 2,2 milions d'euros que va costar la renovació. Bodo Sperling, un dels fundadors de l'East Side Gallery, i divuit artistes més que van refusar d'acceptar l'oferta han argumentat que estarien d'acord de repintar els seus treballs per un preu més just. Dos artistes més han iniciat una demanda per robatori de propietat intel·lectual.

stats