ESCÀNDOL DE CORRUPCIÓ
Cultura 03/07/2011

Els artistes demanen canvis a la SGAE

Mentre la cúpula de la SGAE continua detinguda i a l'espera de declarar avui davant el jutge, ahir ja van sortir veus crítiques d'artistes que reclamen canvis en l'entitat privada que gestiona els drets d'autor.

M. Codolar / à. Gutiérrez
2 min
Els artistes demanen canvis a la SGAE

Madrid.Els polítics i artistes més propers a la SGAE van demanar ahir que es tingui en compte la presumpció d'innocència dels nou detinguts. La primera a fer-ho va ser la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que també va manifestar el seu "respecte" per la investigació i no es va oblidar d'especificar que les competències per vigilar la SGAE són autonòmiques des del 1997.

La investigació, però, ha fet sorgir un conjunt d'artistes que han demanat canvis a la institució. Durant la presentació d'un manifest d'esquerres a Madrid, amb la presència de diversos actors espanyols i quan responia a les preguntes sobre aquest assumpte, el poeta Luis García Montero va demanar un canvi significatiu en la gestió dels drets d'autor i va dir que "la justícia ha d'actuar i la investigació s'ha de portar fins al final". L'actriu Pilar Bardem va indicar que "les velles fórmules es plantegen partint de la idea que els autors són molt avariciosos, però al darrere hi ha grans multinacionals amb molts interessos". Per això va demanar "obrir noves converses per assegurar la llibertat cultural, la utilització de la tecnologia per fer més econòmica la cultura i el dret dels autors a viure de la seva feina". Bardem també va reclamar la màxima transparència. En el mateix sentit es va pronunciar l'intèrpret Juan Diego Botto: "Quan es produeix un suposat robatori d'aquestes dimensions, cal mantenir la tranquil·litat i deixar que la justícia actuï".

Des de la política també es va reclamar que l'entitat evolucioni. Esquerra Unida va demanar que els drets d'autor siguin gestionats per organismes públics "realment democràtics i transparents". La secretària federal de comunicació interna d'IU, Amanda Meyer, va anunciar que, si es confirmen les imputacions contra la cúpula de la SGAE, el seu partit demanarà responsabilitats a González-Sinde i a tots els encarregats d'aquest ministeri en els últims quinze anys per haver-se relaxat en les seves funcions i haver permès la gestió dels drets d'autor a un organisme privat.

Davant el jutge

La cúpula de la SGAE haurà de respondre entre avui i demà a les preguntes del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz. Els primers a declarar seran el president, Teddy Bautista; el director general, Enrique Loras, i el director financer, Ricardo Azcoaga. Demà serà el torn per als altres sis detinguts en l'anomenada operació Saga on s'investiga un presumpte desviament de fons a través d'un entramat d'empreses vinculades a l'entitat.

Després d'escoltar les explicacions de Bautista, Loras, Azcoaga, la Fiscalia Anticorrupció i les defenses, el jutge decidirà si adopta mesures cautelars com la presó o el pagament d'una fiança. El director general de la SDAE -la filial digital de la SGAE-, José Neri, a qui els investigadors situen com a màxim responsable de la trama, compareixerà demà amb persones relacionades amb l'empresa Microgénesis, vinculada a ell, que es dedica a la consultoria i que, segons la seva web, té la SGAE entre els seus clients. Els interrogatoris van començar ahir a la tarda després que els agents llegissin els documents intervinguts a la seu de la SGAE i en altres immobles d'on van prendre factures i una còpia de seguretat d'arxius.

stats