Cultura 08/06/2014

10 activitats per treure el nas als arxius

Aquest dilluns se celebra el Dia Internacional dels Arxius. Catalunya en té 344 i organitzen diverses activitats

Ara
3 min

BarcelonaAmb motiu del Dia Internacional dels Arxius, el 9 de juny, que se celebra a escala mundial, diverses institucions catalanes organitzen aquesta setmana activitats per divulgar la tasca dels gestors de documents i la necessitat de mantenir vius els arxius. Actualment hi ha 344 arxius a Catalunya, que custodien més de 850 quilòmetres de documentació i més de 32 milions de fotografies. Aquestes són algunes de les activitats que organitzen.

1. Els documents de la Mancomunitat. Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona

Dilluns hi ha jornada de portes obertes a l'Arxiu de la Diputació, al Recinte de la Maternitat, on es podran descobrir per exemple els originals de la Mancomunitat de Catalunya, en l'any del seu centenari (1914-2014), i el seu dipòsit. També hi haurà portes obertes a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l'Arxiu Nacional de Catalunya i els arxius de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. S'inaugurarà la nova seu de l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental.

2. "Barcelona en postguerra, 1939-1945". A l'Arxiu Municipal del Districte de Sants

Primer llibre que publica documents i imatges inèdites per explicar una de les èpoques més tràgiques de la ciutat.

3. Descobrir les competicions de piragüisme més antigues d'Europa. Palau Moja

Inauguració a Barcelona de l'exposició "50 anys de piragüisme al Noguera Pallaresa" (dijous, 12, 19.00 h).

4. El manuscrit de Cervera. Música i dansa catalana del segle XV. Arxiu de la Segarra

Conferència organitzada per l'Arxiu Comarcal de la Segarra a Cervera (divendres, 13, 18.00 h). El manuscrit, conservat a l'arxiu comarcal, és una font excepcional per a l'estudi de la dansa catalana i europea medieval.

5. "Vivències i records de la Barcelona de Postguerra: institucions de repressió i adoctrinament". A l'Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí

Quatre testimonis de l'època explicaran les experiències viscudes en relació amb la protecció de menors, l'escola, la Model i la presó de dones de les Corts.

6. Els secrets de la Gigafoto. Arxiu Municipal de Girona

Galdric Peñarroja Sánchez, fotògraf i coordinador del projectes a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), explicarà els secrets de la gigafoto de la Via Catalana (dilluns, 19.30 h).

7. L'altra Gigafoto: la dels recs de Banyoles. Museu Darder de Banyoles

Des de l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany s'ha digitalitzat i penjat a Internet un plànol de l'any 1905, de gairebé dos metres d'ample, on surten detallats tots els recs, tots els salts d'aigua i moltes de les finques de Banyoles. Aquest plànol el feia servir l'Ajuntament de Banyoles per controlar la utilització de l'aigua de l'estany per a les indústries i per regar (divendres, 13, 19.30 h).

8. "De l'arxiu a la ficció". Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Un recorregut per l'Arxiu Municipal Contemporani de la mà de l'escriptor Julià Guillamon. A més, a l'Arxiu hi ha l'exposició "De l'enderroc de la Ciutadella a la reivindicació de l'Onze de Setembre".

9. Rabassaires i republicans. Arxiu Comarcal del Baix Penedès

"La mobilització pagesa al districte del Vendrell, 1931-1936" serà la conferència del doctor Raimon Soler (dijous, 13, 19.30 h), que ha estudiat el període final del conflicte agrari català durant la Segona República (1931-1936) als municipis del partit judicial del Vendrell, a través de l'estudi de 3.500 demandes de contractes que es conserven a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i de documentació diversa d'aquest arxiu i d'altres de la província de Tarragona.

10. L'escut de Tàrrega. Arxiu Comarcal de l'Urgell

"La corona imperial a l'escut de Tàrrega". Presentació opuscle sobre el privilegi de Carles V del 1520 d'ús de la corona imperial en l'escut de Tàrrega (dijous, 12, 20.00 h).

stats