MÚSICA
Cultura 20/11/2011

Els avenços en medicina de les cordes vocals fan decidir els cantants a passar pel quiròfan

Artistes com Adele o Keith Urban han cancel·lat gires per operar-se la gola. Les noves tècniques quirúrgiques i de diagnòstic precoç poden prevenir problemes posteriors més greus

Ara
1 min
Adele en una imatge promocional

BarcelonaQue artistes com Adele o Keith Urban hagin hagut de cancel·lar concerts aquesta tardor per operar-se de la gola pot fer pensar que sortir de gira potser passa factura a les cordes vocals. Però els metges especialitzats en les medicines de la veu apunten que cal atribuir aquestes cancel·lacions a les noves tècniques de diagnòstic precoç i als avenços en cirurgia, informa The New York Times.

El doctor Steven M. Zeitels, el cirurgià de Boston que va operar Adele per curar-li el sagnat de la laringe, ha explicat que en els últims 15 anys, l'ús de càmeres de fibra òptica per buscar lesions minúscules en les cordes vocals ha esdevingut molt comú. Ara és possible detectar aviat problemes com el sagnat, els nòduls o els quists i prendre accions per resoldre'ls.

"No és que hi hagi una epidèmia", ha dit, "el que passa és que els cantants ara saben com cuidar-se millor, i els problemes que sempre han patit, ara es detecten i es resolen".

Segons els especialistes en les afeccions de les cordes vocals, els cantants de pop i rock professionals que participen en llargues gires corren un risc important de danyar-se la veu. L'esforç a què se sotmet la laringe després d'un concert d'una hora i mitja és comparable al que pateixen els músculs d'esportistes professionals, i les cordes vocals necessiten temps per recuperar-se. El doctor Zeitels no recomana actuar dues nits seguides, tot i que admet que no fer-ho "no és viable".

stats