Teatre
Cultura 10/11/2011

L'expansió del teatre català comença a Friburg

Calixto Bieito, Carlos Santos i Marc Rosich donen vida a partir d'avui al Barcelona Teatre Internacional (BIT) amb una adaptació d''El gran teatro del mundo' de Calderón de la Barca a Friburg (Alemanya)

Andreu Gomila
2 min
Uns tubs d'orgue dominen 'El gran teatro del mundo'

Friburg (Alemanya)Das grosse welttheater, musikalisches schauspiel von Pedro Calderon de la Barca und Carles Santos. Calixto Bieito ha triat tres dels seus millors aliats per engegar el Barcelona Teatre Internacional (BIT) aquesta nit: una obra de Calderón de la Barca, La vida es sueño, va donar un impuls definitiu a la seva carrera; amb Santos va ordir un dels seus muntatges més celebrats, Tirant lo blanc; i a Friburg, a banda de ser el centre d'Europa, l'estimen tant que ja hi ha fet mitja dotzena d'espectacles. I ara, amb El gran teatro del mundo, un acte sacramental del segle XVII, enlaira el projecte teatral més ambiciós parit a Catalunya. A banda de l'estrena, la peça ja té dates segures a Madrid i París, i segurament la veurem a Nova York, Barcelona i Birmingham, i les ciutats alemanyes que vulguin.

Per què aquesta obra de Calderón?, li demanem abans de l'assaig final, al bar d'un teatre de pressupost impossible per al nostre país. Doncs, perquè té ganes de fer coses complicades, ens diu. Ha mesclat text, música i cant per construir una cantata. I a l'escenari, els actors parlaran en alemany i els cantants cantaran en castellà. L'obra original, una de les favorites de Lorca, ja preveu trossos cantats. Bieito recorda que El gran teatro del mund –o Das grosse welttheater, com vulguin– era una de les obres preferides de Schopenhauer.

“És una obra que no va sobre teatre, sinó sobre la comèdia humana, com feien Balzac o Zweig”, diu el director català. I ell ha dotat l'espectacle d'una “llum molt velazquiana” i tota la seva capacitat d'experimentació. Ara és el que li ve de gust, diu, parlar de l'home en essència, perquè ja sabem tots com ha anat això del capitalisme. “Jo sóc optimista, però el món...”, confessa sense acabar la frase.

De la bona marxa d'aquesta obra, de l'estrena d'aquest vespre, en dependrà que el BIT, el projecte internacional de Focus, engegui amb bon peu. Si agrada, farà la volta al món.

stats