Música
Cultura 17/08/2011

Les cançons de The Smiths, convertides en còmic

Un editor nord-americà publicarà, gràcies a les donacions dels fans del grup, un còmic basat en les seves cançons

Efe
2 min
Una de les il·lustacións del còmic dels Smiths

MadridApassionat del còmic i de la música, l’editor nord-americà Shawn Demumbrum combina els dos universos a Unite and Take Over, una antologia que trasllada les cançons de The Smiths al llenguatge de la historieta.

Com que es tracta d’un editor independent, Demumbrum no podia assumir tot sol els costos de la publicació, i per això va penjar un vídeo promocional a internet per sol·licitar l’ajuda dels seguidors de la banda britànica.

La resposta no ha pogut ser més positiva: s’havien de recaptar 3.000 dòlars abans de l’11 de setembre, però la xifra ja ha assolit els 8.200.

“Començarem a treballar en el segon volum del còmic tan bon punt com assolim els 12.000 dòlars; els escriptors ja estan preparats. A més, hem limitat la primera tirada als 2.500 exemplars, i hi ha la possibilitat de fer-ne una segona impressió abans que no s'acabi la campanya de promoció. En tenim reservades més de 600 còpies”, ha dit Demumbrum.

L’origen del projecte és la passió de l’editor per la banda liderada per Morrissey, que en la dècada dels 80 va marcar amb les seves cançons milions de persones arreu del món.

“Un dels meus discos preferits era Pretty in Pink. Mentre corria, em posava la cinta una vegada i una altra al walkman. Sempre hi va haver alguna cosa amb aquell “Please, please, please”, que em que quedar clavada a la psique adolescent, amb aquesta combinació de solitud i optimisme que només la veu de Morrisey pot captar”, diu Demumbrum en una entrevista al diari The Guardian.

Ara, 25 anys després de la dissolució del grup de Manchester, l’editor podrà satisfer el seu caprici amb Unite and take over: comic stories inspired by The Smiths, una antologia de diversos autors que es posarà a la venda al novembre a la Comic Con de Tucson (Arizona).

“El concepte és molt senzill: quina història et sorgeix del cap quan escoltes la teva cançó preferida dels Smiths? He reunit 15 equips creatius, amb diferents escriptors, estils i gèneres. Cada història tindrà entre quatre i vuit pàgines, amb les cançons com a font d’inspiració, punt de partida, tema o to de la història”, diu Demumbrum en un vídeo promocional.

L’obra inclourà 72 pàgines il·lustrades per artistes que provenen, majoritàriament, del còmic alternatiu nord-americà, com Christian Vilaire, Henry Barajas, Jeff Pina, Shelby Robertson i John Chihak.

La llista de cançons, per altra banda, inclou diversos temes mítics del grup, entre els quals no hi falten "Girlfriend in a coma", "How soon is now?", "Death at one's elbow", "Shoplifters of the world unite", "Rubber ring", "Stop me if you think you've heard this one before", "Cemetry gates", "That joke isn't funny anymore" o "Pretty girls make graves".

stats