350 pàg. / 20,90 €
Cultura 19/10/2011

La cega filosofia xinesa

Jaume Claret
2 min

La literatura apocalíptica sempre ha tingut el seu públic. Les crisis, a més, en faciliten la promoció. Des del clàssic Nostradamus fins al més actual Santiago Niño Becerra, a una part de la Humanitat l'ha fascinat sempre sentir-se atemorida a causa de la fi del món.

Entre les profecies vigents i actuals, s'ha consolidat la que anuncia el declivi d'Occident i, sobretot, d'Europa, enfront dels BRICS, encapçalats per la Xina. Amb tot, la decadència no equival ineludiblement a intranscendència. No cal recórrer a Gibbon per adonar-se que aquesta es pot allargar durant dècades i que el seu llegat pot sobreviure assumit pels que fins hores abans encara es consideraven bàrbars.

Loretta Napoleoni (Roma, 1955) és una reconeguda especialista en finances internacionals, especialment en els seus punts més foscos vinculats al terrorisme i al narcotràfic. Aquesta formació i una certa tendència al maniqueisme la porten a anunciar la bona nova del capicomunisme xinès. Ben resumit, aquest nou model politicoeconòmic prima el benestar per davant de qualsevol altra consideració i valora les institucions en funció de l'èxit que pugui tenir per assolir-lo i garantir-lo.

Només cal obrir el diari per adonar-se de la vigència i realitat dels problemes europeus, i del contrast respecte de les economies emergents. Però sota els uns i els altres, hi ha més colors que blanc i negre. Perquè si únicament es tracta de jugar a l'apocalipsi, n'hi hauria prou d'adaptar els treballs que auguraven la fi de la democràcia després del crac del 1929 i festejaven el feixisme i/o el comunisme com la resposta encertada. Se sacrificaven les llibertats individuals, però les economies dirigides oferien, per al simple observador, resultats que eren l'enveja del món civilitzat.

La Xina interessa i interessarà. Per desgràcia, seguim sense disposar d'una guia per entendre què hi està passant i què pot arribar a passar-hi, atrapats entre els estrictes defensors dels drets humans i la militància ecologista, d'una banda, i els fascinats per la puixança econòmica i el seu expansionisme comercial, de l'altra.

stats