ART
Cultura 17/10/2016

La col·lecció d’art contemporani de La Caixa fa 30 anys

L’entitat ha adquirit 977 obres de 401 artistes

S.m.
2 min
Josep Vilarasau i Isidre Fainé, impulsors de la col·lecció de La Caixa.

BarcelonaAl 1983 l’Obra Social La Caixa adquiria Es compta darrere l’os - Espai de dolor de Joseph Beuys, una instal·lació amb les parets recobertes de plom per emfatitzar la soledat. Tres anys després, la tardor del 1986, culminava la gestació de la Col·lecció La Caixa. Al llarg d’aquests trenta anys l’entitat ha adquirit 977 obres de 401 artistes que cobreixen una història de l’art que arrenca el 1980. El 23% de les obres ja han sigut produïdes al segleXXI i la col·lecció ha alimentat un total de 150 exposicions. Per celebrar-ho la Fundació va organitzar divendres i dissabte unes jornades que analitzaven, entre altres coses, la importància de les col·leccions per crear patrimoni o la col·laboració entre sector públic i privat.

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, destaca el caràcter pioner de la col·lecció. “Ens vam anticipar a altres col·leccions i museus i ha tingut continuïtat al llarg de trenta anys, perquè cada any hem comprat obres d’art. Això és força excepcional. A més, va ser la primera col·lecció privada d’Espanya”, assegura Durán. “El criteri ha sigut triar les millors obres per crear una història, però no enciclopèdica, perquè les enciclopèdies no les llegeix ningú. Nosaltres narrem una història perquè es llegeixi i es reinterpreti”, destaca la cap de les col·leccions d’art de la Fundació des de fa més de vint anys, Nimfa Bisbe. “És molt diferent de les col·leccions del Macba o del Museu Reina Sofia que volen representar, o almenys ho intenten, l’art del nostre país”, afegeix. Per a Bisbe, el més important és crear diàleg entre les diferents obres. “El més trist que pot passar és que una obra d’art es quedi en un magatzem”, diu. Entre els grans noms que formen part de la col·lecció hi ha Gerhard Richter, Sigmar Polke, Richard Long, Agnes Martin, Miquel Barceló, Antoni Tàpies i Cristina Iglesias. Bisbe destaca que una de les obres més desitjades i més sol·licitades és Shit in your hat - Head on a chair (Caga’t al barret - Un cap a la cadira) de Bruce Nauman.

Obra de Tony Oursler

Una de les últimes adquisicions -l’entitat no va voler revelar quines comprarà aquest any- ha sigut una videoinstal·lació de Tony Oursler. Aquesta peça s’exposarà al juny amb una altra del mateix artista que actualment s’exposa al MoMA. L’obra s’inspira en una de les obsessions d’Oursler: la cultura popular, en concret, els àliens. “Una altra de les últimes compres és una obra de Nicolás Paris, que va ser professor a les escoles rurals de Colòmbia, i que també es mostrarà aquesta temporada. “Són objectes que persegueixen ensenyar a pensar”, diu Bisbe.

L’Obra Social La Caixa va firmar un conveni amb el Macba el 2010. El conveni es va acabar a finals del 2014 i d’ara endavant l’entitat financera assegura que prefereix arribar a acords concrets i puntuals amb el museu barceloní i no firmar un nou conveni marc.

stats